Cinque Terre (Пет Земји) | Италија

Cinque Terre (Пет Земји) е најубавата чиста зона на Медитеранскиот залив. Се наоѓа во Liguria, западно од La Spezia. Тоа е карпесто подрачје во...

Анси | Новата Венеција

Анси (Annecy) е мал град кој се наоѓа на истоименото езеро во југоисточна Франција. Езерото е второ по големина и е прогласено за најчисто...

Бескрајно огледало | Боливија

Со пространство од 10,582 km², кое се наоѓа на 3600 m надморска височина на Андите, Salar de Uyuni е најголемата солена пустина во светот....

Хаски сафари | Повик на дивината

Зборот сафари веднаш асоцира на вжештената савана исполнета со тигри, жирафи, слонови.. Ако ги замениме овие животни со сибирски хаски и си замислиме снег,...

Сочувана историја – Luang Prabang (Лаос)

Luang Prabang е можеби еден од најубавите гратчиња на светот, а од 1995 година е додаден на листата на UNESKO, како дел од Светските...

Градините “Тиволи” – Копенхаген (Данска)

Градините "Тиволи" во Копенхаген, се едни од најпознатите и најголемите атракции во градот. Се наоѓаат во делот, кој некогаш бил тврдина, која го опкружувала...
video

Младата разиграна девојка | Барселона, Шпанија

Големиот каталонски град Барселона, на североисточниот брег од шпанското Средоземје, е величенствен европски град, кој и покрај тоа што има прекрасен центар од Среден...

Добредојдовте во Мајами (Флорида)

Miami South beach, кој се наоѓа на понискиот дел од Miami beach, е едно од најатрактивните и најпопуларните места во светот. Ова место кое...

Гнездо на молитвата – Баган (Бурма)

Баган е место во Југоисточна Азија, будистичка империја, во која како времето да застанало. Она што денес можеме да го сретнеме во Баган се...

Hotel de Glace – хотел од мраз (Канада)

Лоциран на само 10 минути од центарот на Квебек, хотелот Hôtel de Glace е атракција која мора да се види бар еднаш во животот....
video

Царството на лалињата | Кеукенхоф, Холандија

Кога ќе пристигне рана пролет околу 7 милиони цветови ги шират своите ливчиња, разубавувајќи ја градината Кеукенхоф, во која има околу 1000 видови на...

Престолнината на Буда – Полонарува (Шри Ланка)

Полонарува (Polonnaruwa) станал главен град на Шри Ланка, по уништувањето на Анурадапура во 993 г.п.н.е. Сместен е стратешки, на преминот на реката Махали и...

Место каде душата се радува – Убуд (Индонезија)

Убуд се наоѓа во центар на островот Бали и е истакнат како седиште на уметноста, вештините, танцот и музиката, повеќе од еден век. Од...

Импозантната капела – Мон Сен Мишел (Франција)

Погледот на Мон Сен Мишел (Mon Sen Mishel) како се издигнува од брановидните песоци, е една од најкарактеристичните слики за Франција. Но, без разлика...

Чудо на природата – Големиот Кањон (САД)

"Големиот кањон" низ кој минува реката Колорадо, е едно од најпознатите обележја на САД и се протега на површина од неверојатни 446 км, преку...

Зимски карневал – Квебек (Канада)

Во зимската земја на чудата, односно на Годишниот зимски карневал во Квебек, сите граѓани излегуваат на улиците за да го прослават жестокиот студ, додека...