Уметнички ремек-дела инспирирани од Шекспир

Инспирирајќи генерации автори, сценаристи и поети со своите приказни и стихови кои постојано се користат за современи филмови, песни и книги (само на момент...

Ремек дела од стари ЦД-а!

Не брзајте со фрлање стари ЦД-а. Од нив можете да направите вистински ремек-дела! Сите во домот или канцеларијата имате непотребни ЦД-а - скршени, изгребани или...

Како јапонската уметност ги импресионираше европските сликари!

Импресионизмот, како првото движење на модерната уметност, не го загуби својот шарм и влијание нити во денешната современа уметност. Општо е познато дека импресионизмот...

Внимавајте – ова не се фотографии!

Триесет годишниот Marco Grassi слика хиперреалистични дела кои изгледаат како фотографии. Со додавање на неконвенционални детали на насликаните портрети, неговите слики се во тесна граница...

“Ликовна симфонија на душата“ на сликарката Тања Таневска!

Минататиот месец во галеријата Чифте амам во Скопје, беше отворена интересна изложба на слики - колажи од сликарката Тања Таневска, кои пренесуваат мисли во...

Уметнички накит со најубавата љубовна порака!

Новата колекцијата на FREYWILLE Hommage, со Alphonse Mucha, е една од најубавите колекции. Таа е посветена на ремек -делата на познатиот чешки сликар и...

Колекција Wood & Glass – убави предмети од стакло и паднати...

Уметниците Скот Слагерман и Џим Фишман создаваат убави предмети од стакло и паднати дрвја ... Слагер и Фишман ја нарекоа оваа колекција Wood & Glass, но...

Illusdreamer – средношколци кои се мајстори за привремената уметност!

Illusdreamer е екстремно талентирана група на средношколци за привремена уметност од Senegal High School во Хонг Конг. Нивниот талент тие го експресираат преку цртежи со...

Kwan Yeuk Pang, сликарот кој воведе револуција во урбаното скицирање!

Од бучните зафатени улици на Шангај и Хонг Конг, до пространите европски пејсажи чиј центар го зафаќаат добро познатите катедрали! Kwan Yeuk Pang е сликар кој...

Визуелниот уметник Филип Јовановски во групната изложба „ СВЕДОШТВА – ВИСТИНА...

Визуелниот уметник Филип Јовановски учествува во групната изложба „ СВЕДОШТВА – ВИСТИНА ИЛИ ПОЛИТИКА: Концептот на сведоштва во спомен на југословенските војни”, која се...

“Louvre”- Abu Dhabi

Десет години подоцна на осми овој месец и конечно се реализираше проектот за  изградба на музејот "Louvre" во Abu Dhabi. Градот-музеј е дело на...

Уметност со чај

Brian Kesinger е уметник кој работи во Disney animation и понекогаш сака да си направи шоља чај и да слика! Неговите дела се во steampunk стилот,...

Сликата на Леонардо Да Винчи “Salvator Mundi” се продаде на аукција...

"Salvator Mundi", одамна изгубената слика на Исус Христос од Леонардо Да Винчи од околу 1500-тата година, се продаде ноќеска во Њујорк за неверојатни 450...

Сликите на Andy Kehoe потсетуваат на руските бајки

Prismatic е една воодушевувачка серија на слики на платно од Andy Kehoe. Доминантни теми се слободата, љубовта, стравот од непознатото, мистиката и изолацијата. Сликите се индивидуализирано интерпретирачки,...

Мистични пејсажи на платно кои ја будат фантазијата

Gill Bustamante е англиски сликар чии дела го одземаат здивот! Фузијата на експресионизмот, импресионизмот, семи-абстрактот, арт деко, арт нову и дневното расположение на Gill е изразена...

750.000 $ за репродукција на Мона Лиза со мустаќи и брада!

Францускиот уметник Марсел Дишан, дадаист, остана најмногу запаметен од фактот дека, под псевдонимот Р. Мат, испратил писоар наречен "Фонтана" на изложбата на Друштвото на...