Еден од нашите најплодни уметничко-сликарски творци, Дејан Иванов – Маргуш деновиве е во подготовка на својата нова изложба, наименувана со ‘Пејсаж’. Со својот високо професионален и активен пристап кон своето творештво и со грациозноста на својот препознатлив изведувачкиот израз, тој втиснува траен белег во колективната меморија на вљубениците во уметноста во нашата земја, но и пошироко. Авторот со својата бравурозна сликарска изведба и искрен пристап кон творењето, создава дела во кои успешно воспоставува хармонија со внимателно избрани за него својствени колоритни тонови. 

Енергетски силни, делата на Маргуш имаат одредена хипнотичко-магична привлечност. Без исклучок сите негови дела се значајни, создадени со совршено точна перспектива и фокус кон божествената убавина на природата. Нурнат во длабока контемплација, тој своите лични доживувања успешно ги пренесува на своите платна, со перфектен ритам на неговиот прецизен потег создавајќи притоа магично-хармоничен спој на небото, водата и растителниот свет. Во моментов Маргуш забрзано подготвува својата нова изложба насловена како ‘Пејсаж’. Му благодариме што одвои од своето време да ни одговори на неколу прашања.

Уметноста на Маргуш може да се нарече пејзажно сликарство, и тоа се издигнува далеку од сликите во кои уметникот се обидува да опише нешто што го нашол во природата, дури и да ни предизвика одредено задоволство,  нашата имагинација  најчесто не навлегува во содржината и најчесто остануваме на епидермалниот слој на објектот. Сликарските дела на Маргуш се значително различни, асоцијативни, и нè воведуваат во состојба на  мистерија, во тајната на сликарскиот потез кој нè заведува и на нашето искуство нуди друг свет, свет на волшебни прелевања во кој бојата ја заборавила својата улога на слуга во природата..

Боите на сликите на Маргуш престануваат да бидат анцилни, и се појавуваат како носител на моќта кој се движи во нашето видно поле и ја повикува нашата свест, која мора да биде потопена во своето битие и да ја разбере како олицетворение на некое повисоко значење, станува идеја на сликата!

Дивианартс: Најпрво би сакала да Ви честитам по повод вашата нова изложба. На 15 јуни ќе биде отворена Вашата изложба во Софија, Бугарија, потоа во август ќе биде преставена во Гевгелија, во септември во Прилеп, за на крај во ноември скопската публика ќе може конечно да ја погледне во Културно-информативниот Центар. Кажете ни колку време ви беше потребно да ги комплетирте вашите дела за оваа изложба.

– Благодарам за честитките и поддршката. Значи во Софија ќе бидат изложени дела koи се создавани 2020 година. Тие дела се изложени во Германија и во Пловдив, Бугарија. Тој циклус не е  изложен до сега во  Македонија, за публиката во Гевгелија, Прилеп   и Скопје. Делата се во процес и се уште работам на нив.

Дивианартс: Каков е процесот на едно ваше дело. Од што започнува.

– Процесот e првично од лична  инспирација на некој предел, моето доживување од тој дел, а потоа мое трансфорација на истиот.


Дивианартс: Вашиот стил може да се дефинира како апстрактен со импресионистички нијанси каде светлината преовладува, па би Ве запрашала дали за Вас важи онаа изрека; Кога ја носиш светлината во себе, инстиктивно ја ставаш и на платното.

– Може да кажеме дека сите ние сме порасположени кога имаме сончеви денови , и сите сме повесели. Така и на мене влијае и на моето сликарство.

📸 Дејан Иванов Маргуш

( фото-приватна архива на уметникот)

Дивианартс: Вашите слики се мистични, метафизички, а во исто време многу моќни во кои доминира нежност, етерична светлина и сочна палета на бои. Дали е сто ова рефлексија на вашата душена состојба.

– Може да се каже дека во сите дела што ги твори еден автор se одсликува неговото лично расположение.

Дивианартс: Велат дека сликарите се долговечени. Нивната работа е еден вид на медитација, ја имаат таа привилегија да работат во мит и тишина. Дали тоа важи и за Вас, која атмосфера највеќе Ви одговара за творење на уметност.

– Мене највеќе ми делува и најинспиративно годишно време ми е пролетта. Будењето од зимата, сите тие колорити што се појавуваат на цвеќето и дрвјата мешањето на боите, тој раскошен спектар на најголемиот УМЕТНИК-ПРИРОДАТА.

НЕМА КОМЕНТАРИ