Изложбата „Once again” на младиот уметник Давор Кешќец е изложба на која ќе бидат изложени слики, графики, мурали, инсталации, како дел од неговото мултимедијално творештво, со преку 50-тина селектирани дела од досегашните негови изложби: Again, SHE, I S O L A T I O N, Blue Moon, Table. Како што вели и самиот наслов „Once again“ е изложба на ќе бидат изложени дела кои веќе биле претставени во други изложбени контексти, но покрај досега изложените дела ќе се претстави и со нови дела од серијалот Half a person. Поставени во нов контекст, овие дела, работени низ дивергентни медиуми, се репрезент на свежиот, чист и стилски уникатен поп арт пристап на Кешќец.

 Со оваа поставка на младиот и перспектувен уметник Давор Кешќец ја започнуваме серијата изложби која со нова енергија, ентузијазам, свежи идеи и јасна визија, ја најавува новата ера во работењето на Културно информативниот центар – Скопје. И сето ова под логото на големиот јубилеј на установата – 55 години Културно информативен центар – Скопје!
* * *
Давор Кешќец e роден 1997 година во Скопје. Средно образование завршува во ДСУЛУД „Лазар Личеноски“ Скопје, оддел графика (2011-2015), а дипломира на Факултетот за ликовни уметности – Скопје, оддел графика (2015-2020). Член е на ДЛУМ од 2020. Добитник е на наградата „Young Art“ категорија сликарство од 21-29 години, Скопје, 2019. Се бави со сликарство, графика, инсталации, црта мурали.
Самостојни изложби:
2016, март – Again, Децата од нашата улица (кафич) – Скопје
2018, февруари – SHE, Галерија МКЦ – Скопје
2020, март – I S O L A T I O N, онлајн изложба
2020, мај – I S O L ART I O N, онлајн изложба
2020, октомври – Blue Moon, Галерија МКЦ – Скопје
2021, август – Love Story, La Kanja (кафич) – Скопје
2021, декември – Table, Отворено графичко студио (музеј на град Скопје) – Скопје
2022, март – Once again, НУ центар за култура „Трајко Прокопиев“- Куманово
Изработка на мурали:
2018, ГТЦ “street art gallery” , (14m2) – Скопје
2019, бетонски постаменти – бул. Партизански Одреди, (5 постаменти) – Скопје
2020, кружен тек на влезот на Велес, (340m2)
2020, MAD studios (6m2) – Скопје
2021, потпорен ѕид кај Реплек (12m2) – Скопје
2021, потпорен ѕид во Крива Паланка (90m2)
Селектирани групни изложби:
2018 – Тетово, Осмо меѓународно биенале на мала графика, Дом на култура
2018 – Скопје, IV Меѓународна “Ex Libris” изложба, Отворено графичко студио
2018 – Скопје, Young Art , Мала станица
2019 – Скопје, Young Art, Музеј на град Скопје
2020 – Скопје, ДЛУМ нова генерација на млади, Art hub
2020 – Скопје, ДЛУМ “Годишна изложба”, Мала Станица
2021 – Скопје, ДЛУМ, „Цртеж- Експериментален цртеж“, Art hub
2021 – Скопје, Бела Ноќ, „Автобус на уметноста“,Велоштад – транспортен центар
2021 – Скопје, Скала Магазин, „Патерн: Визуелни размисли за стереотипите“, КСЦ Јадро
2021 – Скопје, ДЛУМ, „Нови енергии“, Art hub
2021 – Скопје, ДЛУМ, „75 години ДЛУМ“, Мала станица
Учество во проекти:
Tuborg – изработка на илустрации за веб апликација, 2016
Скопско Смут поддржува млади таленти, видео, 2017
Скопско Смут, изработка на илустрации за stopmotion за рекламно видео, 2018
Илустрации за книга „Допир“, 2019
Скопје креатива, брендирање на производ, 2019
„Бегалец сега човек секогаш“, изработка на дизајн за промотивен материјал и сценографија, 2019
Inteligenta , етикета за вино, 2021

(Visual arts)
Извор: КИЦ Културно Информативен Центар

НЕМА КОМЕНТАРИ