Henri de Toulouse-Lautrec-хроничарот на парискиот ноќен живот!

Боем, сликар, декадент, но во истовреме и најголемиот хроничар на парискиот ноќен живот кон крајот на XIX век-(fin-de-siecle), големиот Лотрек е роден на дененешен...

Дино Валс – шпански фигуративен сликар од новиот талас!

  Негувајќи ја страста кон цртежот и сликарството уште од најраните години, Дино Валс по диполомирањето на мединскиот факултет се посветува целосно на сликарската професија. Претставник...

Портери на мајките на големите сликари!

Повеќето светски познати сликарски имиња во еден дел од своето творештво ја имаат насликано жената која можеби е и најважната фигура во животот на...

Во спомен на Иван Велков,(1930-2008)-доајенот на македонското сликарство!

На 25 мај се навршуваат десет години од смртта на доајенот на македонското сликарство професор Иван Велков, еден од нашите најавангардни и најбунтовни сликари...

“Пигмалион и Галатеа”- желбата за идеална љубов!

Едно од најзначајните уметнички дела насликано и извајано на варијација од темата на митологијата е создадено во периодот помеѓу 1890 и 1893 година од...

Највлијателните женски фигури во надреализмот!

Надреализмот претставува културно движење кое започнува во раните 1920-ти и е најдобро познатo по визуелните уметнички дела и списи од членовите на групата. Делата на надреализмот...

Мандала – хармонија на универзумот!

Оригиналното потекло на зборот "мандала" доаѓа од санскритскиот јазик и значи круг, поточно преставува целовитост и хармонија на истиот. Мандалите се апстрактни цртежи каде основниот...

Пејсажите на Emil Nolde!

Германско-данскиот уметник Емил Нолде е несомнено  една од најзначајните фигури во ерата на експресионизмот и член на познатото уметничко движење кое било создадено во...

Ремек-дело на Picasso продадено за 50 милиони фунти!

Еден од најценетите портрети на Picasso е продаден за 50 милиони фунти во "Sotheby's", а се работи за портретот на музата на Picasso - Marie-Thérèse Walter. Изложбата...

Уметнички ремек-дела инспирирани од Шекспир

Инспирирајќи генерации автори, сценаристи и поети со своите приказни и стихови кои постојано се користат за современи филмови, песни и книги (само на момент...

Како јапонската уметност ги импресионираше европските сликари!

Импресионизмот, како првото движење на модерната уметност, не го загуби својот шарм и влијание нити во денешната современа уметност. Општо е познато дека импресионизмот...

Внимавајте – ова не се фотографии!

Триесет годишниот Marco Grassi слика хиперреалистични дела кои изгледаат како фотографии. Со додавање на неконвенционални детали на насликаните портрети, неговите слики се во тесна граница...

Kwan Yeuk Pang, сликарот кој воведе револуција во урбаното скицирање!

Од бучните зафатени улици на Шангај и Хонг Конг, до пространите европски пејсажи чиј центар го зафаќаат добро познатите катедрали! Kwan Yeuk Pang е сликар кој...

Уметност со чај

Brian Kesinger е уметник кој работи во Disney animation и понекогаш сака да си направи шоља чај и да слика! Неговите дела се во steampunk стилот,...

Сликите на Andy Kehoe потсетуваат на руските бајки

Prismatic е една воодушевувачка серија на слики на платно од Andy Kehoe. Доминантни теми се слободата, љубовта, стравот од непознатото, мистиката и изолацијата. Сликите се индивидуализирано интерпретирачки,...

Мистични пејсажи на платно кои ја будат фантазијата

Gill Bustamante е англиски сликар чии дела го одземаат здивот! Фузијата на експресионизмот, импресионизмот, семи-абстрактот, арт деко, арт нову и дневното расположение на Gill е изразена...