>>Давор Кешќец-уметникот кој му дава нов изглед на нашиот град<<

Младиот уметник Давор Кешќец-(1997) е несомнено еден од нашите најталентирани млади уметници кој со својата целосна посветненост кон работата за кратко време стана препознатливо...

Михаил Корубин со сликарскиот опус “Поглед” ќе се претстави во Њујорк!

Од 16.04 до 28.04. 2019 год. талентираниот македонскиот сликар Михаил Корубин ќе го има своето прво самостојно претставување во "MC" галеријата во Њујорк, (проектот...

`Човекот кој гледаше реално, а мислеше апстрактно`-Mark Rothko

Марк Ротко, роден Маркус Јаковлевич Роткович е роден на 25 септември, 1903 година – 25 февруари, 1970), е американски сликар со руско еврејско потекло....

Едгар Дега еден од најпознатите претставници на ликовната уметност во XIX век!

Едгар Дега (19 јули 1834 - Париз, 26 јули 1917) роден како Илер Жермен Едгар Дега е француски сликар, еден од најпознатите претставници на ликовната уметност во XIX век. Се смета за еден од основачите на импресионизмот иако тој самиот...

Автопортретите на Фрида Кало!

,,Моите дела можат само мене да ми значат''- Фрида Кало Со својата силна и помалку ексцентрична појава, мексиканската сликарка Фрида Кало успеа да се наметне...

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЛИКОВНИОТ УМЕТНИК СЛАВЧО МАКСИМОВСКИ

ВО ЈУ КУЛТУРНО ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР – СКОПЈЕ,  ВО ЧЕТВРТОК, 29 НОЕМВРИ 2018 ГОД. ВО 20:00 Ч. БЕШЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ ОД ЛИКОВНИОТ УМЕТНИК СЛАВЧО МАКСИМОВСКИ. ИЗЛОЖБАТА БЕШЕ...

Henri de Toulouse-Lautrec-хроничарот на парискиот ноќен живот!

Боем, сликар, декадент, но  и во истовреме и најголемиот хроничар на парискиот ноќен живот кон крајот на XIX век-(fin-de-siecle), големиот Лотрек е роден на...

Дино Валс – шпански фигуративен сликар од новиот талас!

  Негувајќи ја страста кон цртежот и сликарството уште од најраните години, Дино Валс по диполомирањето на мединскиот факултет се посветува целосно на сликарската професија. Претставник...

Портери на мајките на големите сликари!

Повеќето светски познати сликарски имиња во еден дел од своето творештво ја имаат насликано жената која можеби е и најважната фигура во животот на...

Во спомен на Иван Велков,(1930-2008)-доајенот на македонското сликарство!

На 25 мај се навршуваат тринаесет години од смртта на доајенот на македонското сликарство професор Иван Велков, еден од нашите најавангардни уметници кој и...

“Пигмалион и Галатеа”- желбата за идеална љубов!

Едно од најзначајните уметнички дела насликано и извајано на варијација од темата на митологијата е создадено во периодот помеѓу 1890 и 1893 година од...

Највлијателните женски фигури во надреализмот!

Надреализмот претставува културно движење кое започнува во раните 1920-ти и е најдобро познатo по визуелните уметнички дела и списи од членовите на групата. Делата на надреализмот...