Портретот на Адел Блох-Бауер I (исто така наречена “Дамата во злато” ) е едно од најпознатите дела на уметникот Густав Климт, завршена помеѓу 1903 и 1907 Сликата била украдена од нацистите во 1941 година и била изложена во “Österreichische Galerie Belvedere” во Виена. Портретот е последното и најцелосно репрезентативно дело на златната фаза на Климт.

Адел Бауер потекнувала од богато еврејско виенско семејство. Нејзиниот татко бил директор на Wiener Bankverein, седмата по големина банка во тогашната Австро-Унгарска Империја и генерален директор на Ориенталната железница. Во доцните 1890-ти Адел го запознала Климт. Уметничката Кетрин Дин сметала дека Адел е „единствената дама од општеството насликана од Климт за која дефинитивно се знае дека е негова љубовница“, додека новинарката Мелиса Милер и академик Моника Тацков пишуваат дека „никогаш не биле изведени докази дека нивните врската беше повеќе од пријателство“.

📸 Густав Климт и Адел Бауер

Родителите на Адел договориле брак со Фердинанд Блох, банкар и производител на шеќер;  Постарата сестра на Адел претходно се омажила за постариот брат на Фердинанд. Фердинанд бил постар од неговата свршеница и за време на бракот во декември 1899 година, таа имала 18, а тој 35. Двојката, која немала деца, и двајцата го промениле презимето во Блох-Бауер. Адел често организирала забави каде доаѓале писатели, политичари и интелектуалци за редовни салони во нивниот дом.

 

Брачнта двојката ја споделувала љубовта кон уметноста и била покровител на многу уметници. Биле пасиониран колекционери на слики и  скулптури од деветнаесеттиот век. Фердинанд исто така имал страст за неокласичниот порцелан, а до 1934 година неговата колекција броела над 400 парчиња и една од највредните во светот.

Во својот тестамент Адел барала уметничките дела од Климт да бидат оставени на Галеријата Белведере по смртта на Фердинанд. По австрискиот Аншлус во 1938 година од страна на нацистичка Германија, Фердинанд побегнал од се посилните антиеврејски прогони во Виена и се упатил кон Швајцарија, оставајќи зад себе голем дел од своето богатство, вклучувајќи ја и неговата огромна уметничка колекција. Сликата била украдена од нацистите во 1941 година, заедно со остатокот од имотот на Фердинанд, откако против него било поднесено обвинение за затајување данок. Средствата собрани од “наводната” продажба на уметнички дела, имот и неговиот бизнис со шеќер биле компензирани со даночното побарување. Адвокатот, кој дејствувал во име на германската држава, портретот и го предал на Галеријата Белведере, тврдејќи дека ги следи желбите што Адел ги напишала во тестаментот. Фердинанд починал во 1945 година; во тестаментот пишувало дека неговиот имот треба да оди кај неговиот внук и двете внуки.

Портрет на Адел Блох-Бауер

 

Во 1998 година, Хубертус Чернин, австрискиот истражувачки новинар, утврдил дека Галеријата Белведере содржела неколку дела украдени од еврејските сопственици во војната и дека галеријата одбила да ја врати уметноста на нивните оригинални сопственици или да признае дека се случила кражба. Една од внуките на Фердинанд, Марија Алтман, го ангажирала адвокатот Е. Рандол Шенберг да поднесе тужба против галеријата за враќање на пет дела од Климт. Во 2006 година, по седумгодишно правно барање, кое вклучуваше сослушување пред Врховниот суд на Соединетите Држави, арбитражниот комитет во Виена се согласи дека сликата и другите биле украдени од семејството и дека треба да бидат вратени. до Алтман. Таа ја продаде истата година за 135 милиони долари, што во тоа време беше рекордна цена за слика на бизнисменот и колекционер на уметнички дела Роналд Лаудер, кој го постави делото во Галеријата Ној,  со седиште во Њујорк што тој ја основаше.

Роналд С. Лаудер, претседател и ко-основач на “Neue Galerie New York” и Марија Алтман, наследничка на семејството Блох-Бауер, за време објавата за стекнувањето на сликата на Густав Климт „Адел Блох-Бауер” и четири други слики од колекцијата на Фердинанд и Адел Блох-Бауер во Њујорк на 12 јули 2006 година.

📸 Фотографија на Шенон Стејплтон/Ројтерс.

 

НЕМА КОМЕНТАРИ