Народните поговорки се куси и мудри пораки кои ги создавал нашиот народ во минатото. Преку нив се изразува длабока мисла за човекот, работата, животот, пријателството и се она што нè опкружува.

 • Додека цути липата, преполна е со пчели.
 • Слогата во семејството е најголема среќа.
 • Одбрани ме, Боже, од лудите пријатели, а од непријателите сам ќе се одбранам.
 • Жив човек сè ќе направи.
 • И кога ќе се излечи раната се познава белегот.
 • Кој бара пријател без маана, ќе остане без него.
 • Сè во свое време.
 • Додека човекот е здрав, и водата му е слатка.
 • Весело срце – половина здравје.
 • Ѕидот го урива влагата, а човекот грижата.
 • Здравиот на болниот не му верува.
 • Оцетот најмногу го гризе своето буре.
 • Секоја кашлица не доаѓа од студот.
 • Здравите заби се белег на длабока старост.
 • Кашлицата и сиромаштијата не можат да се сокријат.
 • Нема полоша болест од гладот.
 • Жени го синот кога сакаш, а ќерката мажи ја кога можеш.
 • Од првата среќа не се бега!
 • Жената ќе ја сочува само онаа тајна која не ја знае.
 • Добрината со добрина се плаќа (враќа).
 • Пријателите се познаваат во невоља, како златото во огнот.
 • Добрите пријатели и од браќата се помили.
 • Додека не заплачи детето, мајка му не му дава млеко.
 • Дури не посеиш, нема што да жнииш.
 • Дури не фрлиш рипче, не фаќаш крапче.
 • Дури не фрлиш семе во нива, не никнува, а трње никнуваат и несеани.
 • Дури човек е жив, се е пари.
 • Животот со пари не се купува, оти дар од Бога се дава.
 • Залудно работи, залудно не седи.
 • Збирај на младост, да имаш на старост.
 • Здравјето за човекот е најголемото богатство.
 • Јазикот е поостар и од сабјата.
 • Јазикот прави добро, јазикот прави и лошо.
 • Страв, лозје чува.
 • Трипати мери еднаш крој
 • Убавиот збор и железни порти отвора.
 • Каков што е таткото, таков е и синот.
 • Кој со ѓаолот, тикви сади, ѓаолот на крај очите му ги вади
 • Крушата под круша паѓа.
 • Лозје не бара молитва, туку мотика.
 • Без мака нема наука.
 • Вистинското пријателство е најретката птица на земјатa.
 • Она што не го сакаш за себе, не го мисли на друг.
 • Секоја страна на тревата има своја капка роса.
 • Кој сее добрина – жнее добрина.
СПОДЕЛИ
Претходна објаваУличен стил Копенхаген: “Сканди девојките” носат разиграна мода
Следна објаваОваа есен носиме практична клач торба
Дивиан Артс е првата и единствена веб страница во Македонија која ги пренесува сите облици на уметност во креативна форма до своите читатели. Целта на Дивиан Артс е да ги врати вистинските уметнички вредности во Македонија, да ја разбуди креативноста и да остане во чекор со последните случувања од областа на уметноста. Патем, да ги едуцира и промовира младите на културно и општествено ниво, да им помогне да се изградат како составен дел од нормалното и професионално живеење, без да заборават на својата креативност и потреба од уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ