Волшебни, сензуално-еротични, извонредни женски форми прикажани од славниот Алфонс Муха се најпрепознатливата карактеристика на неговиот стил наречен Муха стил. Кралот на Арт Нуво, уметникот кој предизвика сензација во светски рамки, креатор на сценските слики на прославената актерка Сара Бернард. Жените во неговиот живот не биле многубројни, а тој важел за прилично скржав во однос на љубовните врски.

Сара Бернард

Автопортретот на Муха во извезена руска кошула (1899) е еден од неговите најпознати и најчесто репродуцирани автопортрети. Еден љубопитен факт раскажува Евгениј Деменок: кошулата му ја подарил на Муха неговиот пријател руски сликар Дејвид Видхопф, роден во Одеса, на југот на Руската империја. И покрај неговото еврејско потекло, Видхопф беше посветен поддржувач на панславизмот, идејата за која Муха беше толку ентузијаст. За двајцата уметници, овој подарок го симболизира националното единство, кое Муха подоцна го изрази во неговата позната серија Словенски еп.

Иако се смеатал за водечки мајстор на стилот што ја прослави ‘La Belle Dame’,  и бил популарен кај женскиот свет, уметникот не брзал да се венчава и покрај многуте можности. Познатите ‘La Femme Muchas’ беа инспирација за поетите и писателите. Неговите посветени обожаватели ја ловеле секоја ново дело на Муча, (а ако не можеле да купат, ги откинувале од рекламните колумни). Разгледници, постери, литографии, календари со исклучителни убавини продадени во илјадници примероци.

Муха ги создал своите ремек-дела главно врз основа на фотографиите на неговите модели. Било побрзо и полесно, бидејќи еден ден работа во студио му овозможувало на уметникот да долови модел во неколку пози. Ако ги споредиме фотографиите со сликите, дефинитивно можеме да кажеме дека делата на Муха се многу комплементарни за жените кои позирале за нив. Лицето не било многу важно – сликата на идниот субјект се стварала исклучиво во имагинацијата на уметникот, а фотографиите служеле само како нацрт на композицијата и прикажаната поза. Бил постојано опкружен со убави дами, но неговото срце останало недопрено. Кај Французинките не можел да најде ништо што би било во склад со неговата словенска душа.

Во 1902 година, Алфонс го придружувал својот пријател Огист Роден во Словачка каде Роден имал голема изложба. Во Националниот театар во Прага се одржа гала вечер за пречек на прославениот скулптор. Таму најпрво се сретнаа – тој, Алфонс Муха, брилијантен мајстор на Бел Епок, и таа, Мари Читилова, идната уметница, која студираше на Факултетот за применета уметност во Прага. Додека очите на целата публика беа заковани на Роден, Мари гледаше на сликарот чии слики се восхитуваше.

?‍? Портрет на Марушка (1905)

Нивната втора средба се случила една година подоцна, во Париз, каде Мари пристигнала со нејзините роднини. Нејзиниот вујко, познатиот чешки историчар на уметност Карел Читил, се согласил да ја поддржи идејата на неговата внука да посетува часови по уметност (во тоа време Муча предавал на Академијата Колароси). Се случило чудо – Муха се заљубил во неа. Утрата можеше да ја види својата Марушка (нежното име со кое ја нарекуваше) на часовите на Академијата, а остатокот од денот го поминуваа заедно. Душата на Муха пееше од среќа: Ја најде својата Бел Дам, а неговите соништа за „Чешко срце, Чешка девојка“ се остварија. Неговите други „жени на рака“ сега беа историја: неговата 20-годишна куќна помошничка и модел Луиз; шармантната Жан Фројнд-Дешам, богата ќерка на производителот на бои; и деликатната Берте де Лаланд со која имаше лежерна врска осум години.

Иако лудо вљубени тие морале да го одложат својот брак, бидејќи во 1904 година, Муха добил писмо од бароницата де Ротшилд и тргнал да ја освои Америка (со цел да ги подобри своите финансии). Неговата работа за театрите и рекламирањето повеќе не му била доволна. Сакал „да ја напушти рекламната тркачка патека“ за посериозни уметнички теми. Во Америка, тој се надевал дека ќе најде средства за неговиот грандиозен проект „Словенски еп“, кој го смислил уште во 1900 година. . Муха му бил претставен на пансловенски банкет во Њујорк.

Во мај 1904 година, Муха се вратил во Париз, но повторно заминал за САД во јануари 1905 година. Тој редовно и пишувал на својата свршеница и во своите писма признал дека еднаш, на 16-годишна возраст, бил заљубен, но болеста тврдела животот на девојката. „Ангеле мој, колку сум благодарен за твоето писмо… Пролетта влезе во мојата душа, цвеќињата процветаа…,, Толку сум среќен – и сакам да се расплачам, да пеам, да го прегрнам светот“. На Марушка и напишал како се чувствува за неа, а таа му возвратила на неговата љубов.

Алфонс Муха и сопругата Марушка на денот на нивната венчавка.

Алфонс Муха и неговата сакана Марушка се венчале на 10 јуни 1906 година во Прага. Свадбената церемонија се одржала во капелата ‘Свети Рох’ во манастирот Страхов. Тој имал 46, а таа 23. Самиот уметник направил дизајн на венчален прстен на својата невеста.

Свадбениот подарок за Марушка  извонредно изработен ѓердан. Секако, и ова парче накит е дизајнирано од Муха. Златарот кој го направил во 1906 година бил Јан Рехнер од Прага. Златната работа е украсена со амајлии во вид на приврзоци од полускапоцени камења, со гроздови од потковица и со три гулаби кои симболизираат љубов и брак.

Парот го поминал меден месец во малото село Пеќ на планините Шумава, а потоа заминале во Америка. На Алфонс Муча му требаше нов пазар за да ја продаде својата уметност. Сега и тогаш, имаше моменти без финансиски успех – навистина, Марушка не се омажи за пари. На новата локација нејзиниот сопруг со голема одлучност се трудел максимално поефикасно да си ги организира работите. Еден мандат стана професор на Институтот за уметност во Чикаго, а потоа работеше во Уметничката школа во Филаделфија. Уметникот предавал илустрација и дизајн на њујоршката школа за применет дизајн за жени, а покрај тоа, имал и голем број нарачки (како што е украсување на внатрешноста на Германскиот театар во Њујорк: тој изработил пет украсени панел слики, ја дизајнирал сценската завеса Таму, во Њујорк, Алфонс и Мари ја добија ќерката Јарослава (1909—1986), која ќе стане уметник.

Портрет на Јарослава (1930)

Конечно, сонот на Муха да се врати во родната Чешка и да се зафати со неговиот амбициозен уметнички проект за да  се оствари. Во 1909 година, му била понудена комисија да слика мурали на внатрешноста на новото градско собрание на Прага, а во февруари 1910 година, Чарлс Крејн се согласил да го финансира Словенскиот еп. Серијата требаше да се состои од дваесет огромни слики, половина посветени на историјата на Чесите, а десет на други словенски народи и пресвртници во нивната историја. Така, одлуката била донесена, а Муха, неговата сопруга и нивната ќерка се вратиле во Европа.

За работа од таков обем, на Муха му било потребно студио не големо, туку огромно. Интензивното пребарување резултирало со изнајмување на зграда која одговара на неговата намена. Тоа бил замокот Збирох, кој се наоѓа помеѓу Прага и Плзен. Семејството Муча се преселило таму во 1911 година. Првично стара тврдина, замокот Збирох подоцна бил обновен од ексцентричен германски магнат, а сега изгледал како група згради од новата ренесанса. Најважно беше што местото имаше сали доволно пространи за парчињата платно купени од Муха и измерени шест на осум метри (најголема можна големина). Уште во декември 1912 година, градот Прага ги добил првите слики од циклусот, Словените во нивната изворна татковина, Прославата на Свантовит и Воведувањето на словенската литургија во Моравија.

Алфонс Муха во своето студио.

Сопругата на сликарот примала нарачки од клиентии добивала провизии, се пазарела за цените, ангажирала асистенти и модели, била задолжена за реквизитите и костимите што се користат за изведените фотографии.

Уметникот со своето семејство

Неговото семејство било активно и вклучено во процесот. Одвреме-навреме, таткото ја замолувал ќерката да му позира, за да може да фати држење, агол на раката или главата. Непотребно е да се каже дека Марушка, неговата сопруга и муза, беше модел за многу женски ликови на Словенскиот еп.
Сликарот предвидел дека неговите огромни платна ќе треба да се транспортираат навивани, па затоа користел бои за јајца како поиздржливи. Понекогаш, тој одел на патувања за да бара локации што треба да се насликаат. За таа цел тој ги посети Хрватска и Русија. И во Версај ги проучувал принципите на бесење и осветлување на големи слики.

Синот на уметникот, чешкиот писател, сценарист и преведувач Јиржи Муча се сеќава: „…татко ми се ожени многу доцна. Така, моето растење и формирањето на мојата личност, а со тоа и запознавањето со татко ми се случуваа кога тој имаше повеќе од шеесет години. Не го гледав како татко во целосна смисла на овој збор – туку фигура, симбол, „најсериозен филозофски институт“ кој го воспитуваше детето на малку неконвенционален начин. За татко ми, процесот на образование беше нешто апсолутно рационално, така што сите примитивни методи како тепање или други казни беа отфрлени. <…> …еднаш, кога имав половина или една година, неутешно плачев. се обиде да ме убеди да престанам да плачам. Се разбира, плачев, и натаму, и понатаму. Тоа ги натера мајка ми и дадилката да се чувствуваат толку беспомошни што и тие почнаа да плачат, но татко ми трпеливо ми објаснуваше дека не треба. И тоа беше типично за тоа како се развиваа нашите односи“. Можеби таткото сакал неговиот син да биде уметник: во портретот на момчето му „давале“ четки за сликање. Сепак, не тој, туку ќерката стана една, а Јиржи Муча целиот свој живот го посвети на промовирање на опусот на неговиот татко и ја напиша неговата биографија.

Главната работа е што самиот Алфонс ги третираше сите свои проекти, без разлика дали се уметнички или семејни, со еднаква сериозност и трпение. Низ годините на Првата светска војна, кога Австрија војуваше со Франција, тој упорно работеше. Економските проблеми за време на војната го отежнуваа добивањето на платна толку големи колку што му беа потребни: фабриката што ги произведуваше беше бомбардирана. Освен тоа, беше доста задача да се набават јајца за боите. Сепак, изгледаше дека Марушка неуморно се труди да му помогне на своето семејство да се спротивстави на секојдневните предизвици. Војната заврши, но работата на Муча продолжи. Тој ја поздрави новосоздадената Чехословачка Република и дизајнираше нови чехословачки банкноти, не наплаќајќи ни долар за работата. На банкнотата од 10 круни, тој го постави портретот на својата ќерка Јарослава, а банкнотата од 100 круни го носеше ликот на ќерката на Чарлс Крејн, спонзорот и добродетел на Муча.

 

Серијата Slav Epic беше завршена во 1928 година, во годината на десетгодишнината од Република Чехословачка. Има ретка снимка од периодот кога се создаваше Словенскиот еп. Делот од снимањето ни дава можност да го видиме харизматичниот и импозантниот сликар, а една од сцените го прикажува наспроти платно од неговата голема серија.

Во март 1939 година, нацистите ја окупираа Прага. Алфонс Муча, познат по своите патриотски ставови, беше наведен како непријател на Третиот Рајх. 78-годишниот уметник помина низ неколку апсења и испрашувања. Тоа го уништи здравјето на остарениот мајстор, колку што е доволно лошо. Еднаш, додека го испрашувале, Муча настинал, што прераснало во пневмонија. Сепак, неговото богатство беше љубезно кон него уште еднаш во животот: не умре во студена ќелија, туку во својот кревет, а неговата сакана Марушка остана до него додека не го издигне последниот здив.

Портрет на Марушка

Џон Муча, син на Јиржи, внук на уметникот е основач на Фондацијата Алфонс Муха. Огромната колекција на Фондацијата брои околу 3.000 уметнички дела, од кои значаен дел се цртежите и пастелите. Освен тоа, има околу 4.000 фотографии. Поради напорите на Џон, музејот Муча се појави во Прага. Вообичаено, внукот на уметникот (понекогаш во друштво на неговата сопруга и децата) е присутен на свеченото отворање на изложбите организирани од Фондацијата.

 

НЕМА КОМЕНТАРИ