Има ли нешто послатко, почовечко и поромантично од бакнежот.Тоа добро го знаат уметниците  кои го прикажале во нивните најромантични уметнички дела. 

 „Бакнеж”… тоа е заклетва дадена  ветување на вечна љубов, тајна доверена на устата наместо на уво, миг на бесконечност што прави “брмчење” на пчела, причест што има вкус на цвет, начин да се дише малку во срцето и малку да се наслади, цвет на усните, душата!“. Уметниците го направиле бакнежот една од нивните омилени теми, раскажувајќи го овој интимен гест на љубов во нивните дела. Скулпторите, сликарите и фотографите се обидоа засекогаш да ја запрат слатката страст што одеднаш експлодира меѓу две човечки суштества, доловувајќи ги сите нијанси на еден од најприродните чинови.

Ги одбравме најпознатите уметнички дела на кои тема е Бакнежот.

_______________________________________

Анри де Тулуз-Лотрек

 Бакнеж во кревет (1892)

Големиот раскажувач на Париз од своето време, уметникот претставува нежна размена на љубов помеѓу меките ќебиња на креветот. Деликатноста со која ни раскажува за овој чин на бунт произлегува од позата на двајцата млади вљубени, згрчени заедно.

 

Марк Шагал

 Роденденот (1915 )

За Марк Шагал, бакнежот е пар екселанс чин на љубов, подарок за специјален роденден.  Во 1915 година, Марк  се оженил со Бела Розенфилд. Во соба со бели ѕидови и црвен под, двајцата љубовници се вивнуваат. Таа држи букет цвеќе во рацете, тој го витка вратот во обид да ја бакне. Нивните погледи се губат, додека надвор од прозорецот животот тече незапирливо. Со својата слика, Шагал раскажува за љубовта способна да освои сè, дури и силата на гравитацијата.

 

Густав Климт

 Бакнежот (1917)

Бакнежот на Густав Климт е едно од најпознатите уметнички дела на сите времиња. Делото е страсно и деликатно славење на темата на љубовта. Уметникот сака да раскаже интимен и природен момент помеѓу маж и жена кои се сакаат, држени во прегратка и сместени во нереален простор, изработен од злато и допири во боја. Нозете на двајцата вљубени почиваат на цветна ливада која го враќа гестот на бакнежот во неговата земна и човечка природа.

 

⚒️ Огист Роден

Бакнежот (1882)

Дури и скулпторите како Огист Роден се посветуваат на темата на бакнежот, создавајќи дела наменети да разбудат емоции и емоции. Двете голи фигури се обвиткуваат во спирала направена од страст и сензуалност. Усните се спојуваат додека рацете се потпираат на сладострасни тела. Во ова дело нема простор за набљудувачот, двајцата вљубени се затворени во својата интимност. Скулптурата е замислена за левото крило на Porta dell’Inferno и требаше да го претставува бакнежот помеѓу Паоло и Франческа.

 

✍️ Рој Лихтенштајн

 Бакнежот (1962 )

Бакнежот на Рој Лихтенштајн припаѓа на серијата слики инспирирани од страниците на стриповите. Не знаеме дали во ова дело двајцата љубовници болно се збогуваат или пак се споиле по долга разделба. Она што најмногу нè погодува е лицето на жената, ишарано со солзи. Уметникот прикажува суспендиран момент, увертира за бакнеж кој за неколку моменти ќе го промени текот на нивните животи.

 

Едвард Мунк

 Бакнеж пред прозорецот (1892 )

Во 1892 година Едвард Мунк ја насликал својата лична идеја за бакнеж. Иако парот е апсолутен протагонист на сцената, уметникот избира да ги постави на десниот раб на делото. Во соба облеана во сина светлина, покрај прозорец со поглед на урбан пејзаж, двајца љубовници разменуваат нежен бакнеж на љубовта. Двете фигури се спојуваат една во друга, во болниот обид да се поништат за целосно да се предадат на другиот. Во овој минлив и таен бакнеж, украден навечер пред прозорец, Мунк веројатно сака да ја изрази својата желба за љубов и, во исто време, својот најголем страв: да се открие себеси неспособен да сака.

 

 Пабло Пикасо

 Бакнежот (1925 )

Дури и Пабло Пикасо се посветил на темата на бакнеж, сликајќи дело кое за протагонисти се претставени две фигури чии соматски особини речиси и не се разликуваат. Лицата се спојуваат и деформираат, раскажувајќи чин полн со ерос.

 

Франческо Хајез

  Бакнежот (1859 )

Млад човек чие лице не го гледаме ја држи саканата девојка во своите раце. Едната од рацете ја фаќа за лицето, како да ја држи додека тој ја бакнува. Хајез ја поставува сцената на слетувањето на замокот. Двајцата љубовници се сами, веројатно се сокриле за да изделат момент на интимност. Темата на љубовта, толку јасно претставена, го истакнува бакнежот и напуштањето на жената која не потсетува на незаборавни личности како Франческа да Римини или Шекспировата Џулета. Но, оваа слика, изведена во годината на втората војна за независност, добива и политичко и патриотско значење: момчето е еден од волонтерите на Ризорџименто, подготвен да ја брани својата татковина, свесен дека наскоро ќе мора да ја напушти жена што ја сака и дека исто така никогаш повеќе не може да ја види.

 

⚒️ Антонио Канова

Купидон и Психа (1787)

Во оваа прекрасна скулпторска група во бел мермер, Антонио Канова го раскажува бакнежот помеѓу Купидон и Психа во басната раскажана од Апулеј. Психа, откако помина четири тешки тестови наметнати од Венера, конечно успева да се соедини со својата сакана. Погледите на двајцата протагонисти се среќаваат, таа ги обвиткува рацете околу неговата глава. Усните, оддалечени многу малку сантиметри една од друга, се на пат да се допрат. Чудото на љубовта наскоро ќе се случи. Делото е проникнато со суптилна еротика, целата атмосфера изгледа суспендирана и сонлива, увертира за слаткото љубовно напуштање.

 

НЕМА КОМЕНТАРИ