SKOPJE DESIGN WEEK 2019 СО ОТВОРЕН ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ

Мултидисциплинарната платформа Skopje Design Week есенва ќе го претстави своето деветто издание преку најновите достигнувања на производните компании, дизајнерите и дизајн студијата од Балканските...

Дизајнерката Ирина Тошева ја претстави летната колекција “Eunoia” преку артистички едиторијал...

Во годината кога гласно се зборува за важноста на менталното здравје, есенцијалната улога на уметноста во емоционална благосостојба на секоја индивидуа е инспирацијата за...

Отворена Детска Работилница МУЗЕЈ НА Детска Илустрација!

Отворена детска работилница-Музеј на Детска Илустрација Оваа концепт на работа го прифаќаме во слободен и урбан контекст за децата да можат да се изразуваат слободно...

`Fashion show` by Monika Bm design Monika!

Нашата млада и успешна уметница и модна креаторка Моника Блажевска чие име стои зад брендот `БМ ДИЗАЈН МОНИКА`е присутна повеќе од три години на...

Михаил Корубин со сликарскиот опус “Поглед” ќе се претстави во Њујорк!

Од 16.04 до 28.04. 2019 год. талентираниот македонскиот сликар Михаил Корубин ќе го има своето прво самостојно претставување во "MC" галеријата во Њујорк, (проектот...

Џиновскиот колаж од хартија пред Лувр – уништен за неколку часови!

  Голем колаж од хартија креиран по повод 30 години од стаклената пирамида пред музејот Лувр, се искина за само неколку часови од бројните посетители. Францускиотуметник...

Светската изложба “Во земјата на змејовите” дојде во Скопје!

После турнејата од неколку европски градови, од 21. март до 21. април, уникатната изложба “Во земјата на змејовите” стигнува и во Скопје. Сите посетители...

~Во царството на детската уметност со Доротеј Нешовски~

Создавањето на уметност уште од мали нозе е извонреден начин преку кој едукаторите и родителите ја имаат таа можност да го следат развојот на...

Графити мајсторот `CHEZ`- Балканскиот Banksy!

Младиот хиперпродуктивен уметник-(графити-мајстор), познат под името CHEZ со својата оригинална уметност не останува незабележан како во својата родна Хрватска така и пошироко и на...

`Човекот кој гледаше реално, а мислеше апстрактно`-Mark Rothko

Марк Ротко, роден Маркус Јаковлевич Роткович е роден на 25 септември, 1903 година – 25 февруари, 1970), е американски сликар со руско еврејско потекло....

Уметноста како ефикасна терапија за подобрување на човековото здравје!

Група канадски лекари направија проект, се со една цел, а тоа е да се помогне во подобрување на здравствената состојба кај луѓето кои имаат...

James Turrell е на сигурен пат да го оствари својот арт-проект,(Roden...

Монументалното уметничко дело Roden Crater кој преставува кратер на изгаснат вулкан на James Turrell, кој тој го започнал уште во 1972 година од минатиот век...

Зимска уметничка фантазија!

Многумина од нас не ја обожуваат зимата и студеното време, но има и такви кои уживаат во природата која несомнено волшебно изгледа во овој...

Во сеќавање на Димо Тодоровски-Доајенот на Македонската скулптура!

Димо Тодоровски-(12.11.1910-27.4.1983) спаѓа во малата група пионерски личности, основоположници на современото македонско ликовно творештво. Акакдемскиот скулптор Тодоровски ееден од првите ликовни педагози во нашата...

Едгар Дега еден од најпознатите претставници на ликовната уметност во XIX век!

Едгар Дега (19 јули 1834 - Париз, 26 јули 1917) роден како Илер Жермен Едгар Дега е француски сликар, еден од најпознатите претставници на ликовната уметност во XIX век. Се смета за еден од основачите на импресионизмот иако тој самиот...

„Годишната изложба“ на ДЛУМ утревечер ( 26.12.2018) во Мала станица!

Драги читатели, ве покануваме на отварањето на „Годишната изложба“ на ДЛУМ која што ќе се одржи на 26.12.2018 година (среда) во Национална Галерија на Р. Македонија обејкт...