Во Истанбул започна третото издание на фестивалот на дигиталната уметност. Тој се организира врз основа на новите трендови во дигиталната уметност и ќе содржи кинетичка уметност, биоуметност, алгоритамска уметност и разни други алатки на новите медиуми.

Организиран од страна на ‘Мезо Дигитал’, а со поддршка од турското Министерство за култура и туризам и спонзориран од ПАША банка, единствениот Фестивал за дигитална уметност на Туркије ги отвора своите врати за љубителите на уметноста во Културниот центар Ататурк во период од 2 до 5 јуни.

Фото: Андриј Онуфриенко©️

Говорејќи на отворањето, заменик-министерот за култура и туризам на Туркије, Озѓул Озкан Јавуз, рече дека светот брзо се дигитализира и дека уметноста, како и сите аспекти на животот, не е изземена од оваа реалност.

“Особено за време на глобалниот период на пандемијата, овој процес се забрза уште повеќе, дигиталното царство сѐ повеќе станува нова платформа за презентација на уметноста, а исто така длабоко влијае врз содржината, јазикот и стилот на уметноста“, рече Јавуз.

Тој истакна дека дигиталната уметност ги проширува нивните хоризонти преку олеснување на соработката на уметниците со области како што се науката и технологијата.Тоа, исто така, ја прави интеракцијата на уметноста со различни дисциплини уште повозможна. Така, се појавуваат исклучително впечатливи дела што го отвораат умот.“

На настанот ќе учествуваат уметници од различни земји, меѓу кои и азербејџанскиот уметник со вештачка интелигенција Шуша, чие име е инспирирано од азербејџанскиот град Шуша.

Фестивалот е куриран од Авинд, првиот кустос за вештачка интелигенција во Туркије, заедно со Џули Волш и Есра Озкан.

Ќе се организира врз основа на поставени прашања за дигиталната уметност и ќе содржи кинетичка уметност, биоуметност, алгоритамска уметност и различни области на новите медиуми.

Фестивалот ќе прикаже и квалитетни уметнички дела од меѓународни уметници, нагласувајќи го потенцијалот на дигиталната уметност да ја премости културната разновидност и да ги зближи луѓето.

Исто така, на Фестивалот ќе има работилници и панели што покриваат различни теми, како што се развојот на NFT, влијанието на биоуметноста и биодизајнот врз иднината, влијанието на роботиката и софтверот врз уметноста и вештачката интелигенција и новите вештачки алгоритми.

[ИЗВОР:ТРТ БАЛКАН/агенции] 

 

 

НЕМА КОМЕНТАРИ