Првиот трејлер за Малиот Принц

Најпознатиот детски наслов со најфилозофска содржина на светот доживува своја нова екранизација - „Малиот принц“ кој оваа година наполни 71 година сеуште си стои...

Уште еднаш, за најдобрите пријателки | Ива Китановска

„Ќе морам да признаам, имам фобија од ограничување на видиците. Се згрозувам на помислата дека една кариерна рутина може да ми го загорчи животот. Поинаку...

Бела книга за љубовта | Братислав Ташковски

Никогаш не сум барал доказ повеќе за да докажам дека сакам. Едноставно, секогаш сум бил вљубен. За тоа нека зборуваат моите песни, фотографиите и азбуката што моето срце вечно ќе го...

Нешто чудно се случува во библиотеките…

Нашата генерација чита повеќе книги од генерацијата на нашите родители и според последната студија на Department for Culture, Media & Sport од Велика Британија,...

Детството на познатите писатели | Јurgen Wolff

Независно од фактот што познатите и големи умови сепак биле малечки пред да се прослават и покажат на светот во вистинско светло, важно е...

Ноќ без интерпункција | Гане Тодороски

Кон брегот бродиме Ние, - осамените патувачи... Разнишана умората боли! Бараме начин повторно да се родиме повторно в зорите голи. А мислите разголени треперат; врз кожата на ноќта немир гребе. Со кајчето на надежта се носиме, ЗОРО, кон...

Куќичка од дрво | Mjolik Architects

Ако барате нешто стилско и скапо, тогаш денешниот предлог за библиотека нема да Ви се допадне - но, ако барате нешто удобно каде што...

Летен Фестивал на книгата од ТРИ

Што звучи подобро од попуст на книги? 70% попуст на книги! Во пресрет на овогодинешниот летен Фестивал на книгата, како што велат од ТРИ - „Времето...

Класична книга во парфем | RavensCtApothecary

Најубавите работи на светот доаѓаат во мало пакување - оваа фраза често се однесува на малите, слатки радости во животот од типот на зачини,...

Романтично, книжевно расположение

Не постои неопходна потреба да Ве потсетиме дека доколку сте во врска со вечен љубител на пишаниот збор, дека најдобриот подарок е, ни помалку...

Таа ноќ | Нада Костадинова

Taа ноќ, тој поглед, таа прегратка. Загубено е само она од кое што сме се откажале. Душата на болниот секогаш боли повеќе од коските. Храмот...

Пофалба на жената

Тркалезни ти се очите и местата од кај што ме гледаш, управувајќи со моите движења. Тркалезна ти е устата што ги оданочува зборовите и што ја прославува насмевката. Тркалезни ти...

Мачките на Шекспир | Susan Herbert

Ако воопшто постои нешто што дополнително може да ги збогати, подобри или унапреди драмите на Шекспир, енигмата која носи име, дали би биле љубопитни...

Литература во форма на стрип

Ако овој тип на обработка на класичните дела е застапен во средните училишта, тогаш часовите по литература би биле омилени на сите - овие...

Четири психолошки предности на литературата

Писателите ги отвораат нашите срца и умови и ни' даваат мапи за да се откриеме самите... Како одговор на прашањето „што прават книгите за човековата...

Старецот со сините очи

Можеби последната насмевка ќе ѝ значеше најмногу на целиот свет и ќе ја чуваше и паметеше секогаш кога ќе посакаше да се почувствува како...