Направи сам | Полица од книги

Иако делува малку иронично да Ви предложиме Направи сам полица за книги направена од книги - сепак, откако ќе го погледнете предлогот ќе се...

Зошто е добро да се читаат романи?

Да, познато ни е дека во денешни услови читањето книги претставува исклучок во интелектуална смисла. Да се биде активен читател денес е ретка и...

Бездомникот со златен часовник, во 5 прашања

Во мразната 2027, кога мрачните улици се расплакани сведоци на кризните времиња, еден бездомник, чијшто живот застанал во минатото, онаму каде што заедно со...

Десетте кучешки желби

1.Секоја разделба со тебе, за мене значи страдање, затоа размисли пред да ме земеш, и не ме земај како играчка, додека сум мал, за...

Никогаш доста од книги | ‪#‎ЧитамКнигиОдТРИ

Дали имате идеја како може да се направи комбинација од наградна игра и книги? За светот на библиофилите, оваа вест ќе биде прифатена со...

Сети се да ме заборавиш, во 5 прашања

Што е потребно да се стане писател? Дали предуслов е да се издаде книга, промотивно да се препорача истата и да се чека на реакција...

Мрачни бајки | Nadezhda Illarionova

Еднаш веќе ги разгледавме грозоморните верзии на приказните, поделени во прв-втор-трет дел, за денес благодарение на рускиот дизајнер Nadezhda Illarionova да се потсетиме на...

Направи сам | Книжевни шолји

Веруваме дека креативните умови не функционираат врз основа повод за креативен израз, независно дали се работи за обичен Направи сам проект или пак, за...

Книжевни Halloween маски

Ноќта на вештерките, светски позната како Halloween независно дали се слави или не во Вашата околина, сеедно поттикнува размисли за интересен костум за маскирање....

Полица на 360 степени | Luka Pirnat

Повеќе пати констатиравме дека креативноста постои за да биде споделена. Таа не познава себичност, не познава тајни - во нејзината есенција е да инспирира,...

Направи сам | Закачалка со книги

Повторно на дневен ред дилемата дали да се уништуваат старите книги? Битка без цел, полемика без поента затоа што едниот аргумент е неоспорлив, а...

Мотивациски процес за пишување

1. Напиши 50 зборови. Тоа е параграф. 2. Напиши 400 зборови. Тоа е веќе страница. 3. Напиши 300 страници. Тоа е ракопис. 4. Пишувај секој ден. Тоа е создавање навика. 5. Уредувај...

Куќите на познатите писатели

Дали некогаш сте се прашувале каде живееле познатите писатели? Кои биле местата каде се создадени некои од најубавите класични дела на книжевноста? Во продолжение...

Зошто Николас Спаркс?

Навистина, зошто? Девојките ширум светот уште со првиот издаден роман на Николас Спаркс се стекнаа со моќен и влијателен лобист на тезата: дали воошто постои...

На моите девојчиња…

„Имам две ќерки кои треба да се пронајдат себеси на свој начин во овој свет опседнат со слаби тела; и тоа ме загрижува, затоа што...

Роденденска мисла на Достоевски

Денес, се навршуваат 193 години од раѓањето на Фјодор Михајлович Достоевски. Авторот на „Злосторство и казна“, „Идиот“, „Понижени и навредени“, како и многу други,...