Еден ден, таткото на едно многу богато семејство го зеде својот син на патување во едно сиромашно село со цел да му покаже како живеат сиромашните луѓе. Тие останаа неколку дена на фармата на едно многу сиромашно семејство.

На враќање од своето патување, таткото го праша својот син, “Како си помина на ова патување?”

“Беше прекрасно, тато” Рече синот.

“Виде ли како живеат сиромашните луѓе?”, Праша таткото.

“Да, видов” Рече синот.

“Па, кажи ми, што научи од патувањето?”, Праша таткото.

Синот одговори:

“Видов дека ние имаме едно куче, а тие имаат четири. Ние имаме базен која достигнува до средината на нашата градина, а тие имаат поток кој нема крај. Ние имаме фенери во нашата градина, а тие ги имаат ѕвездите ноќе. Ние го имаме погледот на градината, а тие го имаат погледот на  целиот хоризонт. Ние имаме мало земјиште на кое живееме, а тие имаат полиња кои немаат крај.  Ние ја купуваме нашата храна, но тие ја одгледуваат својата. Ние ги имаме ѕидовите околу нашиот имот за да не заштитат, тие ги имаат нивните пријатели за да ги заштититат “.

Таткото на момчето остана без зборови.

Тогаш неговиот син додава: Благодарам тато, што ми покажа колку сме ние сиромашни.”

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР