Сочувство, емпатија. 🙏 Тоа е способност да се ставите себеси во позиција на другите луѓе, да го почувствувате она што тие го чувствуваат, да бидете тука за нив, да ги разберете… Со други зборови, да се види низ очите на друга личност, да се слуша со ушите на друг и да се чувствува низ срцето на другиот. Вистинската емпатија бара длабоко разбирање на туѓите емоции, излегување од познатото и гледање на светот низ сосема поинаква перспектива. Низ очите на страдалниците, низ искуствата на мачениците. Едноставно кажано, се работи за наоѓање делови од другиот на човечкото суштество во себе.

Не секој може да почувствува емпатија. Некои луѓе едноставно не се способни да разберат како се чувствуваат другите. Во исто време, на некои им доаѓа сосема природно. Луѓето во Данска знаат точно како е да се чувствуваат туѓи емоции. Зошто? Затоа што во Данска емпатијата не е само убава, „допадлива особина“ што треба да се поседува. Тоа е задолжителен училишен предмет што секое дете го учи додека е мало, додека расте. Колку е тоа инспиративно? 🤗

Фото-кредит: Веб

Наставата за емпатија е задолжителна во Данска од 1993 година. Според веб-страницата The Danish Way, овој предмет е од клучно значење за данската наставна програма. Во секое данско училиште има час наречен „Klassens tid“, кој обично се одржува еден час неделно. Во овој час, на учениците (од 6-16 години) им е дозволено и охрабруваат да ги споделат своите проблеми со своите врсници и нивните наставници за да можат да си помогнат меѓусебно да го најдат најдоброто решение за секој проблем со кој се соочува секое дете во училницата.

Фото-кредит: Веб

Според извештајот на ОН, Данска е наведена како една од најсреќните земји во светот. Овој извештај првпат излезе во 2012 година и оттогаш Данска е меѓу 10-те најубави земји од 155. И се чини дека подучувањето и воведувањето на емпатијата како важен аспект од животот е дефинитивно една од причините зошто овие луѓе се најсреќни.

Фото-кредит: Веб

Тие едноставно се слушаат и се обидуваат да си помогнат еден на друг. Тие вложуваат труд во изнаоѓање решенија и се тука еден за друг, не се натпреваруваат еден со друг. Во училиштата ги едуцираат дека  децата треба да се натпреваруваат само со себе, а не со другите. Тие учат дека фокусот на животот никогаш не треба да биде на триумфирање над другите, туку на здружување сили и заедничка работа во животот. Помогнете им на оние на кои им е потребно, мотивирајте, инспирирајте, споделете ја вашата мудрост, пренесете го вашето знаење и што е најважно, бидете несебични. И ако немаат ништо проблематично да споделат, децата често тоа време го поминуваат во дружење, опуштање и уживање во хигиената. За оние од вас кои не се запознаени со Hygge, тоа е збор (и глагол и придавка) кој нема буквален превод. Според Данците, тоа е концептот на благосостојба. Тие често го користат за да опишат одредено чувство или момент споделен со некој близок. Може да се опише и како состојба на апсолутно блаженство и удобност, целосно отсуство на фрустрација или нешто емотивно оптоварувачко, со други зборови тоа е чиста среќа.

Сите деца во светот заслужуваат да уживаат во благодетите во детството .

 

НЕМА КОМЕНТАРИ