Воспитувањето деца е многу чувствителна тема и неспорно е дека треба многу да се работи на образованието како на децата така и на родителите. Развојот на технологиите значително придонесе за различни промени во општеството, па затоа се менува и пристапот на родителите кон децата.

Марија Монтесори била одличен педагог и многу помогнала да се промени односот кон воспитувањето на децата во 20 век. Таа е позната по формулирањето на кратки, но впечатливи заповеди за родителите.Според нејзините совети, во светот се отвораат се повеќе училишта и градинки. Она што го советува Монтесори, родителите го прифаќаат како најефикасно правило број еден во востанието на своите деца.

Фото: Марија Монтесори 

Родена на 31 август 1870 година во Кјаравале, Италија, Монтесори била првата жена која студирала медицина во своето време. Не ѝ било дозволено да биде во иста просторија со машките студенти кога имало тело за испитување и морала сама да го учи откако ќе завршел часот. По своето дипломирање таа станала асистент лекар во клиника за ментално здравје, каде што децата со посебни потреби биле третирани како да се болни. Затоа, како дел од третманот, таа одлучила да им даде многу љубов и почит на децата. Таа знаеше дека за децата да го дадат својот максимум, се што им треба е да веруваат во себе. Преку нејзините научни набљудувања, таа развила материјали за учење и активности за кои сфатила дека можат да работат со секое дете и она што сега е широко признаено како методот Монтесори. Напишала бројни книги и статии и патувала низ светот држејќи курсеви и предавања. Таа им помогна на стотици други учители да научат и да го користат нејзиниот револуционерен метод. И покрај тоа што таа почина во 1952 година, наследството од нејзината работа продолжува и денес во училиштата во Монтесори ширум светот.

Марија Монтесори со своите ученици.

___________

1. Децата учат од она што ги опкружува.

2. Ако често го караме детето, тоа учи како да им суди на другите.

3. Ако често го фалиме детето, тоа учи како да ги цени другите.

4. Ако покажеме непријателство кон детето, тоа ќе научи да возвраќа.

5. Ако сте искрени со вашето дете, тоа ќе научи што значи правичност.

6. Ако често го исмејувате детето, тоа станува срамежливо.

7. Ако детето се чувствува безбедно, тој учи да им верува на луѓето.

8. Ако премногу често му кажуваме на детето „срам да ти е“, тоа ќе научи секогаш да се чувствува виновно.

9. Ако детето често се охрабрува, ќе има висока самодоверба.

10. Ако му дадете поддршка на вашето дете, тоа ќе биде самоуверено.

11. Ако детето живее во пријателско опкружување и се чувствува потребно од другите, ќе научи како да најде љубов.

12. Никогаш не зборувајте лошо за детето, било во или надвор од него.

13. Концентрирајте се на развивање на доброто кај вашето дете. Така нема да има место за лошите.

14. Секогаш слушајте и одговарајте на прашањето или барањето на детето доколку тоа дојде до вас.

15. Почитувајте го детето дури и кога ќе направи грешка. Така тој ќе може многу брзо да ја поправи својата грешка.

16. Секогаш бидете спремни да му помогнете на детето во неволја и да се тргнете настрана кога ќе видите дека се справува.

17. Помогнете му на вашето дете рано да ги совлада работите. Ќе го направите тоа така што ќе се погрижите светот околу него да биде исполнет со позитивност, мир и љубов.

18. Секогаш однесувајте се добро пред вашето дете. Покажете му како да стане најдобрата личност што може да биде.

19. Почитувајте го детето кое се одмара, ги гледа активностите на другите деца или размислува за нешто што го правело. Не разговарајте со него и не го присилувајте да прави некоја друга активност.

20. Во центарот на образованието треба да биде самата личност. Секогаш треба да се има на ум дека човекот не се развива на факултет, туку дека неговиот ментален развој започнува веднаш штом се роди и е најсилен во првите три години од животот.

ФОТО: Марија Монтесори

НЕМА КОМЕНТАРИ