Стилот во денешно време многу лесно и различно се разбира, како за него да не постојат повеќе правила – сите мислат дека токму нивниот стил е најдобар, највпечатлив и потполно оригинален. Можеби и нема да се согласите со нас, но некогаш стилот бил универзален и јасен, посебно кога зборуваме за средината на минатиот век , кога се носеа специјално кроени одела за секоја прилика (па дури и за лизгање) и фустани од кои и денес ни застанува здивот.

Било тоа –  златното време на стилот, каде невкусот јасно се разликувал од вкусот, а модните правила јасно дефинирани. Навистина, можеби и многу си наликувале едни на други, немало поголемо отстапување ни слобода. Но гледајќи ги овие фотографии, очигледно е колку внимание се посветувало на облеката и стилот, кој било огледало на глумците кон кои сите биле свртени и заради кој сите подобро се чувствувале.

more-class-past-photos-vintage-19-700

Brigitte Bardot го гледа Pablо Picassо како работи

Од естетски изглед, невозможно е да се пронајде ниту една стилска грешка на овие 12 историјски фотографии. Дури, единствено нешто што можеме да најдеме е желбата, златното време на стилот  во кое се сместени Harrison Ford, Sean Connery, Audrey Hepburn и многу други, еднаш да се врати во иднина. Тогаш, сигурно ќе се вратат и помалку заборавените фини манири и почит, на кои често забораваме.

28th October 1963: British actor Sean Connery lounges on a sofa with a cigarette. He is in London during filming of the thriller 'Woman of Straw' with Gina Lollobrigida. (Photo by Bob Haswell/Express/Getty Images)
 Sean Connery

more-class-past-photos-vintage-73-700

Audrey Hepburn

more-class-past-photos-vintage-100-700

Clint Eastwood

more-class-past-photos-vintage-281-700Paul Newman

99t/49/huty/14103/13

Muhammad Ali

more-class-past-photos-vintage-65-700

Harrison Ford

more-class-past-photos-vintage-321-700

Sigourney Weaver

more-class-past-photos-vintage-70-700

Човек во одело на лизгањеmore-class-past-photos-vintage-51-700

Caroline Kennedy со татко и кој и ја носи куклата

more-class-past-photos-vintage-56-700

Louis Armstrong

СПОДЕЛИ
Претходна објава„Random Instaments“, прва инстраграм изложба на Стефан Пејовски @topanskoboy
Следна објаваНајдобрите лустери и лампи претставени на луксузните саеми за мебел!
Дивиан Артс е првата и единствена веб страница во Македонија која ги пренесува сите облици на уметност во креативна форма до своите читатели. Целта на Дивиан Артс е да ги врати вистинските уметнички вредности во Македонија, да ја разбуди креативноста и да остане во чекор со последните случувања од областа на уметноста. Патем, да ги едуцира и промовира младите на културно и општествено ниво, да им помогне да се изградат како составен дел од нормалното и професионално живеење, без да заборават на својата креативност и потреба од уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ