Цртежи направени со една линија | Quibe

Што се може да се нацрта со само една непрекината линија? Quibe ни претставува серија импресивни цртежи нацртани само со една линија. Една линија...

„Магичен круг“ на Маја Анастасова Хрис

Во Уметничката галерија „Безистен" во Штип, на 23 декември (вторник) во 19 часот беше отворена самостојната изложба на Маја Анастасова Хрис, на која се претставени 50 дела од најновиот творечки циклус...

Уникатни ⌘ керамички вазни на холандскиот бренд Потери Парејд

Постојано сме во потрага по нешто необично, некој  уникатен детал кој би го красел нашиот животен простор, парчиња кои ќе му дадат посебен шарм...

Повик за детски уметнички дела инспирирани од Струга

Повик за детски уметнички дела инспирирани од Струга     Иницијативата наречена „Награда за чиста Струга“ започна соработка со Ателје Нестор (локален уметник и ликовен предавач Милко...

Мурал со моќна еколошка порака

Франческо Камило Џоџино е италијански уличен уметник кој со своите дела има за цел да пренесе пораки до општеството, на креативен начин. Неговите огромни мурали...

Неверојатни 3D цртежи | João Carvalho

Бразилскиот уметник João Carvalho, познат како J Desenhos создава своевидна тетратка со 3D цртежи. Создавајќи ги сините линии од својата „тетратка“ и засенчување на...

Колекција Wood & Glass – убави предмети од стакло и паднати...

Уметниците Скот Слагерман и Џим Фишман создаваат убави предмети од стакло и паднати дрвја ... Слагер и Фишман ја нарекоа оваа колекција Wood & Glass, но...

Суптилни уметнички форми | Chrissy Angliker

Суптилноста понекогаш е многу помоќна од очигледните нешта, барем кога станува збор за артистичките форми. Chrissy Angliker е уметница од американско и швајцарско потекло...

Поетични црно-бели илустрации

Чудесно е што сѐ може да се искаже со едно црно мастилно пенкало. Талентираната графичка дизајнерка и уметница Meni Chatzipanagiotou од Грција создава преубави...

Дами во црвено

Emerico Imre Toth е унгарски сликар кој ја љуби и гледа убавината во сите нешта – природата, жените, очите, хармонијата на човечкото тело, животните...

Чернобил графити | Alex Cheban

Дваесет и пет години од катастрофата во Чернобил, луѓето полека, но сигурно, се враќаат во својата сигурна зона. Да, Чернобил сеуште важи за радиоактивен...

Секојдневните ритуали на цртежи од 60×60

„Секојдневни рефлексии“ серија прекрасни цртежи зад кои стои името на Heikki Leis, уметник од Естонија. Користејќи молив тој создава портрети на негови познаници со...