Портери на мајките на големите сликари!

Повеќето светски познати сликарски имиња во еден дел од своето творештво ја имаат насликано жената која можеби е и најважната фигура во животот на...

Најголемиот фестивал на уметноста во светот-“The Echigo Tsumari Art”

Најголемиот отворен фестивал на уметноста во светот се одржува во јапонскиот град NIIGATA. Фестивалот има за цел да ги собере сите љубители на уметноста...

Dalston House | Пркосејќи на гравитацијата и реалноста

Leandro Erlich е аргентински уметник и архитект кој секогаш ги „брише“ границите меѓу реалноста и илузијата, создавајќи неверојатни тридимензионални визуелни инсталации. Неговиот најнов проект...

Настан за денес | Изложба Марко Вујисиќ

Марко Вујисиќ, е млад македонски уметник кој завршил средно уметничко училиште, отсек графика, студирал графика на ФЛУ и графика, сликарство во Белград како и...

🏩’Solak Gallery & Concept Store’- Галерија во која ќе ги најдете...

Од 13ти овој месец Битола или како милуваат да ја нарекуваат битолчани 'Градот на Конзулите', 'дише' во знакот на уметноста, модата и културата. Вљубениците...

Принцезите на Дизни во улога на лоши ликови

Hеrr Nilsson е уличен уметник кој ја отсликува темната страна на принцезите на Дизни, ги претставува во издание на кое не сме навикнати да...

Колекција на дела од грчки автори во МСУ!

Неограничениот потенцијал на уметноста секогаш ги гради културните и духовните мостови помеѓу народите. Јазикот на уметноста е еден и единствен, а идентификувањето со уметноста...

Eрик Булатов – еден од најголемите руски уметници на денешнината!

Ерик Булатов - руски сликар (85), образуван на уметничкиот институт Суриков во Москва, каде што дипломирал 1958 година. Одбивајќи да заработува пари за живот од...

‘Art & Wine’-Нов концепт на сликарски работилници кои го освоија светот

  🎨 Сликање и вино во убаво друшво, звучи примамливо, Зар не? Многумина од нас кои имаат желба да го изразат својот уметнички порив преку сликање,...

Paul Sezanne-“Уметноста е хармонија паралелна со природата”

Францускиот уметник Paul Sezanne е основоположник на модерната естетика во уметноста во која уметничкото дело претставува своевидна нова реалност која  всушност и не постои...

`Човекот кој гледаше реално, а мислеше апстрактно`-Mark Rothko

Марк Ротко, роден Маркус Јаковлевич Роткович е роден на 25 септември, 1903 година – 25 февруари, 1970), е американски сликар со руско еврејско потекло....
video

Уличните ѕидови – платно за сликање

El Mac и Retna се улични уметници од Лос Анџелес, кои ги користат уличните ѕидови како платно за сликање на кое го создаваат своето...