Но, кој Ве научи тоа?

Еден човек реши да оди во потрага по Бога. И тој тргна, се упати кон мудреци за кои луѓето велат дека имаат длабоки познавања...

Што ако паднам?

-Што ако паднам? - Не грижи се. Ќе те фатам, што и да се случи. - Не можам! Страв ми е. Не верувам. - Смири се. Ти...

Жена со четири мажи

Некогаш одамна имало некоја жена која имала четири мажи. Најмногу го сакала четвртиот маж. Го облекувала со скапа облека, го хранела со најубава храна...
video

Мирисот на жената

Денешната мотивација е дефинитивно една од највпечатливите филмски сцени која е дел од филмот Scent of a woman, каде што Al Pacino го игра...

Јастребот, лилјакот и пчелата

Ако оставиме јастреб во кафез од шест или осум метри квадратни, отворен на врвот, тој никогаш нема да може да излезе. Причината е дека за...

Вистинските причини

Многу емоции се придвижуваат во човечкото срце кога ќе одлучи да се посвети на духовниот пат. Тоа може да биде благородна причина: како верата,...
video

Кој си ти навистина?

Неверојатно предавање оддржано од Алан Вотс, британски филозоф и писател. Тој напиша повеќе од 25 книги и бројни статии за теми слични на оваа,...
video

Убавина по дефиниција

Убавината е многу субјективен збор. Меѓутоа во нашето општество таа се третита како стереотип оценувајќи го само физичкиот изглед, притоа ставајќи ги во сенка...

Златен допир

Кралот Мидас бил познат по својата алчност и богатство. По цел ден го минувал броејќи го и криејќи го во своите одаи. Едно попладне...
video

Старецот и играта

Ова кратко интервју со "таткото на видео игрите" Ralph Baer е дел од серијата на видео портрети на изумители снимени од David Friedman. Иако...
video

Изгубена генерација

Прекрасен говор кој на оригинален начин допира до секој од нас. Говор кој ќе Ве натера да размислите во која насока ќе се движите во...

Разговор со Бог

Јас: „Боже, може ли да ти поставам едно прашање?“ Бог: „Секако, чедо мое.“ Јас: „Вети ми дека нема да се налутиш...“ Бог: „Ветувам, кажи што те мачи?“ Јас:...