video

Тајната на успехот во креативните професии | Ira Glass

Ira Glass е познат американски продуцент и водител кој важи за еден од најдобрите раскажувачи на денешницата, чии мисли за уметноста на раскажувањето, наменето...
video

Стив Џобс | Совети што значат живот

Ова е можеби еден од најдобрите говори во поново време. Стив Џобс говори  пред дипломците на Станфорд во 2005 година, а  преку примери од...

Чашка сладолед

Едно малечко момче отиде во најблиската слаткарница и го праша продавачот колку чини сладоледот на корнет. Тој му одговори: "50 центи". Момчето ги извади паричките...

Научив…

Научив... дека не можеме да натерамe некого да не засака. Се што можеме да направиме е да бидеме личност која е вредна да биде...

Еден човек

"Еден човек" Има еден има еден Многу многу многу човек  - Белки цело човештво е! Чунки живо божество е! Има еден има човек Од човека почовек е: Прецедена човештина! Препечена...

Професорот и светлината

Како и вообичаено професорот го завршил предавањето и по навика ги запрашал студентите - „Има ли некое прашање“?, притоа не очекувајќи ниту едно. Но,...
video

Што навистина сакате да правите во животот?

Што е она што навистина го сакате? Како би го живееле Вашиот живот доколку не постојат пари? Погледнете го видеото и размислете за вистинските вредности...

Гласот на животните

Кога за прв пат ги отворив очите, многу бев исплашен, но истовремено и љубопитен, сакав да знам се, сакав да знам зошто јас сум...

Кукли од хартија

Брајан ги скенираше ѕидовите на истата зграда со која детално се запозна во текот на изминатите неколку години - како што го пречекори прагот...

Дали ја забележуваме убавината?

Тој застана на станицата за метро во Вашингтон, одеднаш ја зеде виолината во рацете и започна да свири. Свирел шест дела од Бах околу...

На крајот сите сфаќаме

Човек стар 70 години кој целиот живот се занимавал со овчарство, добил пензија од државата како подарок, доволна за да преживува. Една новинарка на доделувањето...
video

True romance | Храброста да се сака

Британското петочлено студио Citizens! со инспирација од двојки кои се бакнуваат за време на немирите во Ванкувер долж 2011тата, отелотворени во дефиницијата дека „начинот...