Кралот Мидас бил познат по својата алчност и богатство. По цел ден го минувал броејќи го и криејќи го во своите одаи. Едно попладне додека ги броел своите парички, чуварите донеле еден гостин кој сакал да му исполни една желба. Воодушевен од понудата Кралот веднаш рекол:

Сакам се што ќе допрам да се претвори во злато.

Гостинот го прашал дали е сигурен во својата желба. Кралот одговорил потврдно.

Рано наутро, по изгрејсонцето, Вие, почитуван кралу, ќе го добиете својот златен допир- му рекол гостинот и заминал.

Така и било. Утрото само што станал од својот кревет, постелнината и облеките се претвориле во злато. Погледнал од прозорецот и ја видел својата преслатка ќерка како игра во дворот. Задоволен седнал да чита книга, но само што ја допрел, се претворила во злато и неможел да чита. Дошол во трпезаријата да појадува и само што ја допрел чинијата таа се претворила во злато.

Неможам ниту да јадам, ниту пак да читам злато, си рекол во себе. Одеднаш се појавила ќеркичката, насмеана и весела и само што ја прегрнал, се претворила во златна статуа.

Солзи му ги наполниле очите и веднаш им наредил на слугите да го пронајдат гостинот кој му ја исполни оваа желба. По неколку часа гостинот се појавил во кралските одаи и кралот го преколнувал да го прекине тоа златно проклетство, велејќи дека не му треба никакво богатство ни злато, ако ги нема насмевките на својата ќерка. Гостинот се сожалил и ја прекинал магијата. Повторно се’ се вратило во нормала.

Искривените вредности водат до трагедија. Бидете среќни и задоволни со она што го имате!

СПОДЕЛИ
Претходна објаваДали пингвините летаат?
Следна објаваМиранда Кер за Esquire UK
Вљубеник во уметноста и дизајнот, пружа несекојдневна и ретка презентација на истите. Носител на особена артистичка визија поткрепена со последните модни случувања, својата визуелна меморија успешно ја инкорпорира во светот на заборавените уметнички вредности. Подржувач и промотор на хуманоста, вешто ја унапредува како креативната, така и хуманата страна на животот.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР