Како точно работи мозокот? Ова несомнено е комплексно прашање со нејасен одговор. Но тимот умови од AsapSCIENCE на интересен начин даваат еден одговор на ова прашање, преку ова брилијантно информативно видео, Brain Tricks.

Тука е застапена теоријата дека мозокот процесира на два начина или брзини. Првиот е брзо процесирање кое се случува инстантно – пример препознавање ликови. Вториот начин е споро процесирање, за кое, како што кажува самиот назив, треба повеќе време. Пример за случај на споро процесирање е математичка задача со множење, за која е потребно мозокот за паузира и да размисли.

Тргнувајќи од ова, со поставување секојдневни ситуации ни презентираат во кои случаи мозокот процесира брзо, како и споро, понекогаш создавајќи погрешни заклучоци. Анимираното видео ќе Ве заинтригира на темата и ќе Ве информира за нештата кои постојано ги прави Вашиот мозок, за кои не сте биле свесни цел живот.

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објаваНова генерација долна облека од Calvin Klein
Следна објаваИнспирација, Имагинација и Навика
Величeњето и практикувањето на креативната страна на животот предизвикана од љубовта кон убавото ја одликува со особен креативен шарм и инспирација затекната на различни места. Пасионирана вљубеничка во визуелните форми на уметност, ја поддржува тежината на автентичните креативни артефакти кои го издржале тестот на времето - доволно долго за да создадат нова приказна за уметноста, раскажана преку херојските очи на истата.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР