PANTONE 18-1750 Viva Magenta, ги пречекува сите оние кои го носат бунтовничкиот дух во себе си.? Нијансиран темноцрвен тон кој претставува рамнотежа помеѓу топлото и ладното, PANTONE 18-1750 Viva Magenta е хибридна боја, која удобно го спојува физичкото и виртуелното, евоцирајќи го нашиот повеќедимензионален свет. Наметливо, но не и агресивно, тоа е црвен кармин што не доминира смело, туку има пристап „тупаница во кадифена ракавица“.

,,Во оваа ера на технологија, црпиме инспирација од природата и она што е реално. PANTONE 18-1750 Viva Magenta потекнува од црвеното семејство и е инспирирана од црвената боја на кохинеал, една од најскапоцените бои што припаѓа на семејството на природни бои, како и една од најсилните и најсветлите што ги знае светот. Вкоренет во исконското, PANTONE 18-1750 Viva Magenta повторно нè поврзува со оригиналната материја. Повикувајќи се на силите на природата, PANTONE 18-1750 Viva Magenta го галванизира нашиот дух, помагајќи ни да ја изградиме нашата внатрешна сила”.

?‍? Леатрис Ајсман

(Извршен директор  на Пантон)

Ниту црвено, ниту виолетово. Магента бојата се наоѓа во опсегот помеѓу овие две бои во спектарот, составен од еднакви количини на црвена и сина боја.

Интересен куриозитет за магента бојата е тоа што не постои во видливиот спектар.? Всушност, тоа е визуелна илузија предизвикана од нашите оптички рецептори, кои го толкуваат како отсуство на зелено.

Магента боја, исто така, не може да се смести во една лента од спектарот, бидејќи транзитира помеѓу сина и црвена боја.

Интригантна, мистериозна и интуитивна, магента бојата се покажува како одлична опција за интегрирање на палетата на бои на декор.

НЕМА КОМЕНТАРИ