Cinque Terre (Пет Земји) е најубавата чиста зона на Медитеранскиот залив. Се наоѓа во Liguria, западно од La Spezia. Тоа е карпесто подрачје во должина од околу 8 км со прекрасни патеки и пет мали селца кои се наоѓаат на карпите над морето. Cinque Terre не се толку познати во однос на историјата поради местоположбата на околните градови. Карактеристика на оваа област се лозовите полиња. Благодарение на нив, се добива уникатен пејзаж формиран од камени ѕидови, крајбрежни патеки со свиоци и прекрасни плажи помеѓу тунелите. Покрај овие убавини, тука има и стари цркви, светилишта, тврдини и секако ресторани со преубава храна и вино. Cinque Terre е прогласен за Национален парк на Италија и од 1997 година е под заштита на UNESCO. Cinque Теrre се состои од следните села, почнувајќи од југ кон север: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza и Monterosso.

Riomaggiore

Manarola

Corniglia е единственото село што не излегува на море.

Vernazza

Monterosso

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР