Shigir Idol е најстарата дрвена скулптура која била пронајдена од страна на руските археолози во далечната 1864 година лоцирана на источните падини на среден Урал во мочуриштето Shigir, по кое е и насловена истоимената статуа.

Пронајдена во неколку дела, за среќа нссоема неоштетена. Кога била составена всушност излегло дека тоа било човеково тело изработено од свежо дрво, долга дури цели пет метри.

Истражувањата кои биле спроведени во германскиот град Mainheim каде се користи специјална технологија на карбонско датирање( забрзана спектомертија) се докажало дека статуата е стара повеќе од 11.000 години.

Обликот на статуата е правоаголен со бројни ребрасти линии по целата негова должина. На врвот на статуата се исклесани шест човечки ликови за што археолозите сметаат дека тоа е еден бвид на хиерархија во тоа време.

Три фигури вклесани една преку друга од предната и задната страна. Истражувачите и археолозите дошле до заклучок дека високата поставеност на јагодичните коски и правилниот нос всушност ја покажуваат убавината на луѓето кои живееле во тоа време.

Shigir Idol е изложена во стаклен ковчег во Sverdlovsk, Yekaterinburg, Russia.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваБеспрекорен MCLAREN 720S VELOCITY!
Следна објаваТие не стареат: Christy Turlington и Eva Herzigova во априлскиот број на Vogue!
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР