Дали можеби би сакале да пливате во најголемиот базен на светот? За тоа ке биде потребно да отпатувате во Чиле, поточно во прекрасниот “Resort San Alfonso del Mar” во Чиле. Биле потребни цели пет години за да се изгради вакво нешто. Базенот е долг 1км, покрива површина од 8 хектари и собира околу 250 милиони литри вода. Во 2006 годинатој влезе во Гинисовата книга на рекорди. Изработен е од страна на чилеанскиот изработувач Fernando Fischmann. Инаку базенот е лоциран на околу 90км од главниот град на Чиле, Сантијаго де Чиле. Погледнете, има и видео најдоле!

Picture taken 15 January, 2008 and released by the San Alfonso del Mar seaside resort in Algarrobo, 95 km west from Santiago, of its huge lagoon and surrounding condominiums. Acknowledged by the Guinness World Records as the world's largest swimming pool, the lagoon measures 1,013 metres (3,323 ft)) in length, covers an area of eight hectares (20 acres), contains 250,000 cubic meters of water and is navigable in small boats. AFP PHOTO SAN ALFONSO DEL MAR PRESS OFFICE HORIZONTAL

993-3

maxresdefault

101_san_alfonso_del_mar_02

VCrs6

maxresdefault

 

НЕМА КОМЕНТАРИ