Уметност и архитектура во метро

За да не биде само здодевeн транспорт метро станиците низ светските метрополи дополнително вложиле во својот дизајн и архитектура создавајќи подземни палати, музеи и...

Необичен и оргинален дизајн | Michel Haillard

Michel Haillard e француски мултиталентиран уметник (слика, изработува мебел, скулптури и накит) кој во секое дело сака добие некоја форма на скулптура. Неговите уникатни изработки...

Од невидливо во видливо

Веќе втора година, група уметници кои се занимаваат со улична уметност - "Mentalgassi" во соработка со Amnesty International се обидуваат преку еден интересен проект,...

Сочувана историја – Luang Prabang (Лаос)

Luang Prabang е можеби еден од најубавите гратчиња на светот, а од 1995 година е додаден на листата на UNESKO, како дел од Светските...

Подводни фотографии

За да се направи подводна фотографија е потребно специјализирана опрема, знаење, прецизен фокус и посебна осветленост. Фотографите велат дека најтешко е да се добијат посакуваните...

Најслатките заспани бебиња

Следната галерија,прекрасни, уметнички фотографии од американскиот фотограф Tracy Raver, со сигурност нема да ве остават рамнодушни. Специјалност на Tracy е да фотографира бебиња кои имаат...

Светилка и мини градина ?!?! | Kristýna Pojerová

Greenhouse светилките се дизајн на чешката дизајнерка Kristýna Pojerová. Тие се направени од т.н. паметно стакло , со внатрешен олук за одгледување мали билки...

Искуство пренесено на платно | Ray Caesar

Ray Caesar е роден во 1958 година Лондон, но уште како дете со семејството се сели во Торонто каде живее и денес. Неколку години фотографирал...

Градините “Тиволи” – Копенхаген (Данска)

Градините "Тиволи" во Копенхаген, се едни од најпознатите и најголемите атракции во градот. Се наоѓаат во делот, кој некогаш бил тврдина, која го опкружувала...

Фотограф | Gustavo Lopez Manas

Gustavo Lopez Manas е млад уметник кој потекнува од Шпанија. Има завршено фотографија и ликовни уметности на Универзитетот во Граната, а денес живее и работи...

Pixar | Студио за анимација

Pixar е познато американско филмско студио и продукциска компанија која произведува многу квалитетни компјутерско анимирани филмови. Започнува да работи во 1979 година како дел од...

Чичко Горио – Оноре де Балзак

„Нашето срце е како ризница - ако се дозволи прилив на сето богатство оддеднаш, истото оди во банкрот„. Градот на светлината во едно златно време,...