Урбани скици

Уметникот кој се крие позади урбаните скици е руската студентка по архитектура Daria Savina. Нејзината работа вклучува скици на светски и руски архитектонски ремек -...

Мапи со лик | Ed Fairburn

Мапи, карти... изгледаат досадно иако се многу корисна работа за снаоѓање во и така хаотичниот свет, кој иако со глобализацијата стана „глобално село“ сепак...

SKOPJE DESIGN WEEK 2019 СО ОТВОРЕН ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ

Мултидисциплинарната платформа Skopje Design Week есенва ќе го претстави своето деветто издание преку најновите достигнувања на производните компании, дизајнерите и дизајн студијата од Балканските...

`Маниризам`- вештина и софистицираност на дворската уметност на XVI век!

Се до појавата на ренесансата за ликовната уметност речиси и да не постоеле теоретски записи.Во тој период најчесто била превземана поетиката од Аристотел кој...

Ѕидна уметност преку стаклени лампи

Начинот на кој паѓаат и се прекршуваат светлосните зраци е посебно доживување за уметниците. И оние кои ги знаат тајните на ентериер дизајнот, свесни за...

Хипер – реалистични жени на платно

Не избрзувајте, ова не се фотографии. Ова се хипер-реалистични слики на Yigal Ozeri. Тој има моќ да создаде жени на платно кои изгледаат како...

Зелените графички декорации се новиот хит!

Современите уметници открија дека street art-от не е само визуелна уметност, туку може да стане и тактилна - мека и глатка на допир. Графитите направени од...

Нови начини на изразување, кои се сметаат за уметност!

Уметноста — е човечка активност, производ на таа активност или идеја за истата, поврзана со сетилата, со емоциите и со интелектот. Може да се рече...

Saliera (соларникот од злато) – ремек делото на Бенвенуто Челини!

Франсоа први, кралот на Франција, еден од најголемите љубители на уметност во своето време, сакал своето кралство да го направи центар на Ренесансата во...

Класични портрети со секојдневни предмети

Hendrik Kerstens е холандски фотограф кој преку фотографијата реконструира познати класични портрети од еминентни сликарски имиња. Занимливо е тоа што тој при својата работа...

Уличен живот низ слики | Kal Gajroum

Слики на Kal Gajroum, во кои може да се почувствува топлина и енергија, што често се занемаруваат од современите уметници. Неговите слики се традиционални...

Уметникот Игор Стевковски-Стевац, добитник на наградата Љупчо Филипов

Стрип центарот на Македонија (СЦМ), кој е со седиште во Велес, именувано по прерано починатиот стрип-мајстор Љупчо Филипов, одлучи годинешното признание да му биде...