Импресионизмот, како првото движење на модерната уметност, не го загуби својот шарм и влијание нити во денешната современа уметност. Општо е познато дека импресионизмот воведе многу свежи оригинални идеи, но сепак инспирацијата беше често барана во други артистични форми, најчесто во јапонските дезени.

Image may contain: 1 person


Claude Monet, Camille Monet in Japanese Costume (1876)

Јапонизмот е термин кој се користи за да се опише учењето на јапонската уметност и нејзиното влијание на европските уметнички дела. Додека феноменот е застапен во различни движења, како арт нову и пост – импресионализам, но секако најголемото влијание е забележано во импресионализмот кај уметниците Клод Монет и Едгар Дегас.

Инспирацијата на Монет во неговите слики бил често традиционалниот јапонски мост, дедека на Дегас се фокусирал на воајерските елементи на дамите во бања кои се често присутни во јапонските слики.

Image may contain: plant, tree and outdoor


Claude Monet, Water Lilies and Japanese Bridge (1899)
Image may contain: bridge, sky, outdoor and water


Hokusai, Under Mannen Bridge at Fukagawa (1823)

No automatic alt text available.


Edgar Degas, Woman Combing her Hair (1885)

No automatic alt text available.


Hashiguchi Goyo, Combing Hair (1920)

Image may contain: sky and outdoor


Camille Pissarro, Boulevard Montmartre (1897) 

Image may contain: sky and outdoor


Hiroshige, Sugura street (1836) 

Image may contain: one or more people


Edgar Degas, The Rehearsal Onstage (1874) 

No automatic alt text available.


Suzuki Harunobu, Woman Admiring Plum Blossoms at Night (18th century)

 

Image may contain: stripes


Mary Cassatt, Woman Bathing (1890-1891)

Image may contain: one or more people


Mary Cassatt, The Letter (1890-1891)No automatic alt text available.

Toshikata Mizuno, After the Bath: Woman of the Kansei Era (1893) 

 

СПОДЕЛИ
Претходна објаваАпартман за две различни расположенија!
Следна објава8 филмски предлози за Нова година – ако ја чекате дома!
Најмладиот член на семејството кое ја создава креативната страна на животот нуди нова перцепција на авантуристичкиот дух кој цели кон откривање на креативитетот низ сите агли на Земјата. Со изострен вкус посветен на седмата уметност, со мелодична селекција и мотивациона природа се труди да ги доближи вредностите на неконвенционалниот стил на живот до помладата публика.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР