Најреволуционерната етапа од културно-историскиот развој на човештвото започнува со Неолитот(7000-3500 ст.ера).  Најстарите уметнички претстави за култот на мајката која завзема централно место во човековиот живот се познати како Вилендорфска Венера(Авсртија) и Венера од Вестоница(Чешка). Во Македонија и јужниот Балкан заради поблагата клима доаѓа во поран период во новото камено време.Една од најзначајните пронајдоци од тоа време е теракотата ,,Големата Мајка”, пронајдена близу неолитската населба Тумба Маџари.

,,Големата Мајка”

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објаваКендал Џенер е најплатениот модел во 2018 година!
Следна објаваРеновирање на мало купатило!
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР