На 17 февруари светот го слави ‘Денот на мачките’ , казнениот миленик кој живее со човекот повеќе од 35.000 години. По тој повод издвоивме некои од најпознатите уметнички дела каде е претставена Нејзиното Величество Мачка. 

___________________________________

Леонардо да Винчи  (мачки, лавови и змеј)( 1517-1518).

 

Утагава Кунијоши (Mачки предложени како педесет и три станици на Токаидо), (1850 година) (печатење на дрво).

 

Теодор Жерико (Белата мачка) (1817)

 

Жан Батист Симеон Шарден (Мртва природа со мачка и риба) (1728 година).

 

Карл Рајхерт (Разиграни мачиња) (1890 година).

 

Франц Марк( Белата мачка) (1912 година).

 

Оиде Токо (Мачка и пајак) (1888).

 

Теодор Жерико (Мртва мачка на масата) (1819 година).

 

Коломан Мозер (Сликовница за внуката на Дита Маутнер фон Маркхоф) (1904).

 

Маргерит Жерар (1761-1837)( Млада жена и мачка).

 

Сузан Валадон (Жена со мачка) (1920 година).

 

Џудит Лејстер (Две деца и маче) (1629 година).

 

Пол Клее (Мачка и птица) (1928 година).

 

Теофил Александар Штајнлен (Турнеја на црна мачка) (1896 година).

 

Енди Ворхол (25 мачки по име Сем и сино кученце) (1954 година).

НЕМА КОМЕНТАРИ