Готската катедрала Notre Dame која се вбројува во еден од најзначајните одбележја на француската престолнина, како и денес така и минатото имала истакната улога и била и економски и духовен центар.

Преплавен од илјадници туристи секојневно ова свето одредиште крие многу тајни и уште помалку познати факти.Малкумина од нас знаат за следниве факти за Notre Dame.

  1. На просторот на кој се наоѓа катедралата некогаш се протегал галоримскиот град Лутеција. Во 1710 при археолошките ископувања се пронајдени остатоци од олтарот на многу божества меѓу кој е и богот Јупитер. Додатни архитектонски пронајдоци се откриени во седумдесетите години на минатиот век.

2. На прв поглед двете кули на катедралата може да ви се видат идентични. Меѓутоа тоа е не е воопшто така, бидејќи севената кула ие сосема маклу повисока од јужната.

3. Статуите на т.н чудовишта малкумина знаат дека се поставени во периодот помеѓу 1843 и 1864 година во текот кога била спроведена радикална реставрација.

4.Оргуљите во катедралата се составено од 8.000 цевкии пет големи клавијатури, чинејќи ги најголеми во Франција.

Во 2013 во знакот на одбележувањето на годишнината на изградбата на катедрлата тие биле целосно обновени.

5. Сите што ја посетиле катедралата знаат дека веднаш на самиот влез се наоѓа мал кружен знак со осмокрака звездана кој е изгравирано Point zero des route de France, kое всушност преставува точка од каде се мери оддалеченоста на Париз од другите француски градови.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваНајмодерни бои за сезоната есен / зима 2018!
Следна објаваНовогодишни излози на Harrods во Лондон!
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР