Имагинациската и ирационалната компонента во уметноста посебно во надреализмот отсекогаш ги проучувала и воедно ги пренесувала на сликарските платна тајните предели на човековата душа. Надреалистите ги насочувале своите напори кон истражување на најдлабоките делови на човечката психа за која пак самите верувале дека е потисната од постоечките друштвени притисоци.

Една од најпознатите сликарки на суреализмот е американската уметница Dorothea Tanning која слично како и Salvador Dali ги комбинирала фигуративниот реализам и симболичкото надреално. Тоа можеме да го видиме на сликарското платно насловено како “Аватар”.

Овде е преставена млада жена во скината облека која лебди над спалната соба. До нејзе е преставен уште една женска обезглавена фигура која заедно со нејзе лебди на трапезот. Во долниот дел се наоѓа врата која наговестува излез на младата жена и враќање во реалноста. Делото го карактеризира кинетичка енергија а во истовреме е прикажано верувањето во динамиката и флуксот.

 Dorothea Tanning,Avatar | 1947 | Oil on canvas

СПОДЕЛИ
Претходна објаваDior Saddle – повторно на модната сцена!
Следна објаваДом: Моќта на собните растенија во нашиот ентериер!
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР