Oskar Schlemmer(1888-1943) е германски сликар, вајар, дизајнер и кореограф, познат како еден од водечките фигури на `Bauhaus` движењето. Неговиот придонес во индивидуалниот развој и откривањето на нови тенденции во кореографијата на танцот е огромен и многу значаен, бидејќи  влијанието можеме да го сретнеме и во  поновото време односно во начинот на кој се прават денешните танцови движења на современите уметници.

Тој сметал за за танц се потребни тројца, а не двајца како што е општоприфатено правило. Инспириран од делото на композиторот Schoenberg-(Pierrot Lunaire), во периодот помеѓу двете светски војни Schlemmer започнува да го перцепира балетот од една друга перспектива како посебен дел од театарот.

Неговото најпознато дело `Ballett triadique` e за прв пат изведено во 1922 година во Штудгард, покажувајќи авангардни тенденции кои се присутни до денес. Во овој балет изведувачите односно човечките тела се преставвени во различни геометриски форми, а целта на уметникот е да го престави човековото тело како машина која наместо правејќи вообичаени кружни движења може да создава и геометриски или аголни форми на движења а при тоа соединувајќи ги дионизиското (емотивното) и аполонското (формата) кај танчерите. Балетот `Тријада` подразбира игра на двајца мажи и една жена што многу потсетува на случајот на брачниот пар Брик преставени во едно од делата на писателот Мајаковски.

Triadisches Ballett von Oskar Schlemmer – Bauhaus

СПОДЕЛИ
Претходна објаваПрв FIBA 3×3 satellite турнир во Македонија!
Следна објаваСите придобивки од морската сол кои можеби не сте ги знаеле!
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР