Еден од најпосетуваните музеи во светот е секако парискиот музеј Лувр. Како белег на француската престолнина тој привлекува милиони посетители, на кои всушност им е потребна дури цела недела да можат да ги разгледаат сите дела кои се изложени тука.

Приказната за познатиот музеј започнува во далечната 1190 година. Тогаш тој претставувал замок на францускиот крал Филип II, а во истовреме бил и еден вид на тврдина која го штитела Париз од напади од непријателските војски.

Низ вековите музејот Лувр претрпувал низа промени за кои биле заслужни тогашните француски владетели. Денес, Лувр се протега на околу 40 хектари земја и се дели на два дела кои имаат четвороаголни форми. Всушност тој е еден огромен комплекс на крила и павиљони кои се протегаат на четири нивоа. Изложени преку 35.000 уметнички дела. Лувр е ремек дело на францускиот архитектонски класицизам со барокни елементи. Во него има голем удел и познатиот римски архитект ВИТРУВИЕ(Колонада на коринтски столбови). Фасадата на музејот е дело на познатиот француски архитект Claude Perraul. Во продолжени ви ги претставуваме некои од познатите дела големите мајстори на уметноста кои се изложени во Лувр.

2009-12-30 Musée du Louvre (33)

31

20130718-najgolemite-remek-dela-koi-mozhe-da-se-vidat-vo-luvr-1

ART6_362387b

Qsec-Louvre-18

d7552f1449224a432a5ccd04a7ff0988

20130718-najgolemite-remek-dela-koi-mozhe-da-se-vidat-vo-luvr-10

9560133410_1117deaf1b_b

Ceiling detail, Musee du Louvre.

Ceiling detail, Musee du Louvre.

88963852_b83fa52e3e_z354399858_OrsayNew2

21266732

IMG_3338

IMG_2907

InteriorLouvre_FR-FR6675198683_1366x768

IMG_6960

louvre-museu-palacio-interior-exposicao-esculturas-paris-franca

louvre_panoramica

Le-Bas-de-Montargis-1940x1295

image

Iconic glass pyramid by I M Pei

Louvre-Museum-3

IMG_2817

НЕМА КОМЕНТАРИ