Пештерите Мајџишан се наоѓаат во областа (Gansu), поточно во северна Кина. Тие не настанале по природен пат, туку биле ископани пред точно 1500 години. Тука постојат повеќе од 190 тунели кои биле изградени по вертикалниот дел од пештерата. Во средината на надворешната страна се издигнува прекрасна статуа на Буда. Опасни и непристапни пештерите Мајџишан наликуваат на научна фантастика повеќе отколку на реалност. Во текот на вековите областа се развивала во времето на владеењето на 12те кинески династии, и тука може да се сретнат многу различни стилови и култури. Во самата пештера се наоѓаат повеќе од 7000 будистички скулптури. Уметничките вредност и целокупната декорација во Мајџишан е непроценлива, а посебно е интересен фактот тоа што се направени до камења кои всушност и не потекнуваат од истата околина, туку биле донесени од друго место. Научниците никогаш не можеле да докажат и да си објаснат како и со помош на што ги довезувале камењата до ова место. Можеме да се согласиме со фактот дека мистериозната пештера Мајџошан е едно прекрасно надреално место кое поседува посебна уметничка убавина. Погледнете ја оваа убавина!!Grottes-Maijishan-article

Maijishan Grottes 003

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

monks 3a

maijishan-grotto-013_14532951913

maijishan-grottoes-2_14532952000

place235

majishan-huge-sculptures-20090226_14532952420

maxresdefault

Maijishan Grottes 005

clay-sculpture-museum(1)

СПОДЕЛИ
Претходна објаваЛуксузен и елегантен, со дизајнерски елементи стан во Лондон!
Следна објаваУрбано и спортски од Ирина Тошева за „Цеботекс“
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР