Алберобело е мало питорескно гратче кое се наоѓа на југот на Италија. Припаѓа на покраината Апулија и е во рамките на градот Бари. Познато е по начинот на градбите на куќите. Ова древно градителство води потекло  уште од праисториско време. Куќите се правени од варовник, без употреба на малтер. Покривите се во конусен облик (т.н. трули). Во 1996 година Алберобело е прогласено за културно наследство од страна на УНЕСКО. Гратчето се наоѓа на брдо, а на западната страна се издигнуваат Јужните Апенини. Оддалечено на 45км од Бари, Алберобело брои 11.000 жители, главно Италијани.  Бројот на жителите секоја година се зголемува. Прекрасно!!

10480974_1056699974346465_5587671892955228763_n

1463273_805115979504867_707294609_n

1-alberobello-italy-trulli-home-trent-saviers

trulli-of-alberobello-row_104315-1440x900

MontidaAiaPiccola_Trulli

Alberobello-Trulli-Italy-Photos-55676-2

Alberobello-at-night-2

Chiesa_alberobello

20130804082115!Alberobello-Stemma

НЕМА КОМЕНТАРИ