Селото Huaxi (Huaxi Village), е лоцирано источно од градот Јуангуин во провинцијата Јиангсу, со право го заслужува атрибутот најбогатото село во светот. Поранешниот секретар на КП на селото создал план како од рурална да го претвори во модерна богата заедница. Основано во 1961 година, жителите на ова село поседуваат не помалку од 100.000 евра секој од нив. Индустриските компании кои се наоѓаат на берзите купиле авиони, а планираат да купат и бродови. Жителите на селото добиваат 1/5 од профитот. Во 2011 година компаниите постигнале пораст на профитот од 6,5 билиони евра.

“Мојот татко беше богат, сега и јас посакувам моите соселани да бидат богати,з драви и среќни”, секогаш говори главниот човек на селото,Wu-Xieen.

Ве носиме во најбогатото село на светот!

275532,xcitefun-huaxi-village14
bue-huaxi

IA17-34-China-main

IA17-34-China-2

IA17-34-China-5

IA17-34-China-4

"View of Huaxi village, Jiangyin city, east Chinas Jiangsu province, 23 April 2011."

 

НЕМА КОМЕНТАРИ