Дали за Керол | Алиса во илустрации

Што би рекол Lewis Carroll за толкувањето на Салвадор Дали за Авантурите на Алиса во земјата на чудата? Авторот почина во 1898 година, додека...

Страв од… | Доан Сулејманоски

Љубовта отров, болест, љубовта филозофија и поезија без граници, велат дека е за човек, но дали сите тие една до друга, една, па друга беа луѓе? Почнав од детството...

Од гледиштето на писателите

Сите ние добро знаеме дека добрата книга има непроценлива вредност и бесконечен век на траење. Сите ние многу добро се сеќаваме колку сме ги...

GEEKTASTIC ден на вљубените

Ако сакате да го поминете тестот на симпатично додворување на нетипичен начин, тогаш тоа не може да го сторите без да испратите ваква картичка...
video

Девојката која мразеше книги | Jo Meuris

Уште во 2006 година, на интернет осамна еден краток анимиран филм со потпис на Jo Meuris, кој денес ни го зграби вниманието: понесени од...

Напуштена библиотека | Brandon Davis

Тоа што претежно повеќе од половината филмови поттикнати да го прикажат почетокот по крајот на светот се случуваат во напуштени библиотеки, не мора да...

Книгите и Вашиот партнер

Ако некој во друштво Ве праша дали читате книги, Вие веднаш ќе се трансформирате во најрасположената личност за разговор и споделување мислења, препораки и...

Рајко Жинзифов-роден на денешен ден пред 180години!

  Роден 15 февруари 1839 Велес, Македонија Починал 1877 Москва, Русија Рајко Жинзифов (роден како Ксенофонт Ѕинѕифи; Велес, 15 февруари 1839 - 15 февруари 1877, Москва). Глас Далеч од баштина, далеч од роднини, Не в чужда за мене земја, В полјани кичести, зелени долини, Самичак в планина шетам...

10 совети за животот од Буковски

Ако сте во потрага на некој совет за тоа како да го живеете животот до максимум, тогаш послушајте го г-дин Буковски, големиот американски мајстор...

Книжевни марами

Сонце кое мами прошетки и кафе, ветре кое Ве разубедува во спротивното: денешното поврзување на убавото со корисното, односно книгите со модата означува неколку...

Книжарниците низ Њујорк | Bob Eckstein

Кога големиот The New Yorker ќе побара од стрип-илустраторот Bob Eckstein да направи една необична прошетка низ Њујорк за да ги потретира неговите омилени...

Margaret Atwood доби престижна награда!

Канадската авторка Маргарет Атвуд, на Меѓународниот саем на книгата во Франкфурт, ја доби Наградата за мир (German Booksellers' Peace Prize)   доделена од Здружението на...

Големи божиќни приказни

... кои не се Christmas Carol со потпис на Дикенс! Затоа што се чини дека во овој период од годината можеби претерано доминира овој...

Најдобри цитати за 2013 | Goodreads

Зборови според кои треба да живеете. Зборови покрај кои треба да се насмеете - така Goodreards.com ги дефинира цитатите, кои се најпосетено мени на...

Читање и дизајнирање | Catherine d’Amours

Десет годишно искуство во The Montreal Quartanier магазинот, со искуство во дизајнот, типографијата, илустрацијата; со преку 1000 проекти од оваа област - Catherine d'Amours...

Романтично, книжевно расположение

Не постои неопходна потреба да Ве потсетиме дека доколку сте во врска со вечен љубител на пишаниот збор, дека најдобриот подарок е, ни помалку...