video

Авантура во светот на облаците

"Облачно" е краток анимиран филм од Samuel Borkson и Arturo Sandoval. Филмот го истражува светот на облаците на симпатичен начин, носејќи Ве на фантастично...
video

Вака работи Вашиот мозок | Brain Tricks

Како точно работи мозокот? Ова несомнено е комплексно прашање со нејасен одговор. Но тимот умови од AsapSCIENCE на интересен начин даваат еден одговор на...
video

Paperman (2012) | Walt Disney Studios

Најновиот краток анимиран филм од Дизни - Paperman, сместен во 40тите години на минатиот век, ја раскажува приказната за еден осамен млад човек кој...
video

Внатре

Дали нештата се секогаш онакви какви ги перцепираме, или има нешто затскриено под слојот на видливото? ,,Inside'' e видео од Rok Predin кое визуелно...
video

Премиера: Monsters University (Универзитет за чудовишта)

Омилените чудовишта се враќаат на големото платно во анимираниот филм Monsters University продолжение на еден од најдобрите анимирани филмови од Disney/Pixar, Monsters Inc. ...
video

Азбуката на архитектите

Азбуката на архитектите е листа по азбучен ред од најпознатите архитекти со своите најпознати дела. За жал некои архитекти биле изоставени поради ограничувањата на...
video

Oктоподи | Љубов од длабочините

Оktapodi  е една од најинтересните комични  љубовни приказни раскажани во само две ипол минути.  Се работи за два многу заљубени октоподи кои меѓусебно си помагаат,...
video

Историјата на GIF

Омилениот Интернет фајл формат го прослави својот 25 роденден, задржувајќи ја и зголемувајќи ја почитуваноста од година во година.  GIF – како акроним од...
video

FAKE | Забна интервенција

Во светот на  Murille Giusti имате можност да погледнете забна интервенција на снимка од панорама. Како што напишал и самиот автор целите не неговиот...
video

Пијана анимирана приказна

Drink Drunk е краток анимиран филм на Leonardo Bonisolli.  Оваа кратка авантура на пијан лик кој излегува од паб, е всушност   студентски труд на...
video

Тие сакаат поддршка, а не солзи

По повод Светскиот ден на лицата со посебни потреби, погледнете една  кампања од Британското претставништво во Бугарија низ која сликовото успева да се долови...
video

Еволуција на животот на земјата

Како би изгледала историјата на Земјата од 4.5 билион години, спакуванa во ден од 24 часа? Следете го фантастичното патување на животот, и погледнете...
video

Од втора рака | Isaac King

"Second hand" е краток анимиран филм на Канаѓанецот Isaac King од 2011та година. Истиот ја раскажува приказната за двајца соседи кои имаат различни идеи...
video

Глупави начини да се умре

Dumb Ways to Die е анимација објавена од страна на Австалиската компанија за возови Metro Trains Melbourne. Користејќи интересна, заразна песна како подлога и моменти...
video

Поинаков поглед кон светот

Up is down е  краток анимиран филм  во режија на Millie Goldsholl, направен во 1969 година. Приказната е за момче кое се движи со рацете,...
video

Michael Jackson против Mr. Bean

Се работи за многу интересен „дуел“, кратко stop motion (кадар по кадар)  видео во режија на Patrick Boivin. Во центарот на случувањата се Michael Jackson...