Сечи, сечи. Знам дека тоа правиш сега. Седнат/седната на маса, со кошничка јаболка пред тебе, со ноже во раката. И проверуваш: ако го пресечеш надолж (како сите што прават), гледаш две долгнавести дупчиња, ко солзи, а во нив семе; ако го пресечеш попреку (како никој што не прави), гледаш ѕвезда неродена а зачната, уште со семе светлосно во неа.

И сечеш се’ нови и нови јаболка, и проверуваш дали ваистина е така, оти не можеш да си простиш што во животот си се поведувал/поведувала по другите, по знаењето (оти така те научиле, јаболкото надолж да го сечеш а не попреку, како да е забрането, некултурно и ненормално тоа „попреку“), и никогаш не си пробал/пробала да сториш нешто на свој начин, па затоа секогаш убавината била сенка на која си ѝ го свртувал/свртувала грбот, без да знаеш дека таа, кутрата, одела по тебе, довикувајќи те да ја видиш. И којзнае колку други такви убавини до сега си пропуштил/пропуштила, колку небеса и ѕвезди слезени на земјата, само затоа што не си бил свој/своја!!!

* извадок од „Вештица“ – Венко Андоновски

СПОДЕЛИ
Претходна објаваBurberry Prorsum | модни додатоци есен/зима ’13/’14
Следна објаваУрбан стан со елегантна нота
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР