Steve McCurry, познат фотограф ни претставува фотографии од импровизираните домови ширум светот. Се фокусира на најсиромашните области и обидите на луѓето да создадат свој дом во услови во кои денес е незамисливо да се живее. Можеби нивните живеалишта се далеку од идеални и без основните услови за живот, но тоа се нечии домови, бидејќи домот го градат членовите на семејството, а не материјалните работи. Како што вели Robin Hobb: „Домот се луѓето, не е местото. Ако се вратиш таму откако ќе ги нема луѓето, тогаш тоа нема да биде твојот дом.“ Меѓу сите импровизирани домови на McCurry се најде и Македонија. Погледнете за што станува збор.

3

Macedonia

MAURITANIA-10027, Mauritania, Sahel, 1986

Mauritania

00646_ 04; Sri Lanka, 10/1995, 1995, SRILANKA-10101

Sri Lanka

MALI-10069, 00365_17, Sahel, Mali, 1986

Mali

7

Peshawar, Pakistan

8

Jodhpur, India

9

Brazil

00541_07, Morocco, 03/1988, MOROCCO-10024

Morocco

_SM18525, Italy, 07/2011, ITALY-10292

L’Aquila, Italy

12

Qala-e Sabzi, Afghanistan

13

Cape Town, South Africa

14

Jodhpur, India

00013_09, KASHMIR-10086, Kashmir, 1999

Kashmir

16

Tanzania

17

Kabul, Afghanistan

18

Shigatse, Tibet

19

Manila, Philippines

20

Russia

Kabul, Afghanistan, 2002, final print_milan

Kabul, Afghanistan

KASHMIR-10096,  Kashmir, 1998,  12/1998

Kashmir

23

Ethiopia

СПОДЕЛИ
Претходна објаваНаправи сам | Подметачи од дрво
Следна објаваДали се плашите од темнината? – Сидни Шелдон
Членот на креативното семејство кој ја перцепира уметноста како експресионистичка и прогресивна категорија. Со фотографска меморија и селективно избирање и величање на големите уметници, успешно ја промовира креативната страна на животот. Како застапник на уметничките вредности во разнообразност, вистинското креативно освежување и инспирација го бара во историски маркантните показатели на уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР