knigaПонекогаш, не се кралот и кралицата оние кои создаваат фасцинантна историја, туку, сите оние души во сенка кои се случиле да бидат на вистинско место, на вистинско време… “ раскажува Моран, во своето видување на најмаркантниот период на Француската Република, директно низ очите на женскиот уметник во светски рамки, компариран со Бог – сепариран единствено поради неможноста да им се вдахне душа на извајаните тела, перфектните очи и неверојатната доследност на информациите, случувањата, личностите.

Дами и господа, запознајте ја Марија Гросхолц и нејзиниот вујко Куртиус – најпознатите вајари во Париз, посетете го нивниот Музеј на восочни фигури и поздравете ја нивната приврзаност кон кралското семејство; почитта кон монархијата, восхитот кон уметноста и љубовта кон својата земја. „Една земја е онолку силна колку нејзината војска, а онолку морална колку честа на мажите кои служат во нејзините редови“… една земја е онолку зрела, колку слободоумноста на нејзините (не)истакнати мислители. Посетете го Музејот на восочни фигури, сместен во булеварот Темпл, вкусете ја неговата популарност и украдете дел од семејната атмосфера во Версај, доближете се до кралицата Марија Антоанета додека се припрема за спиење, носејќи најскапа свила директно од ателјето на креаторката Роза Бертен, но, внимавајте – можеби неочекувано таму ќе ги сретнете лицата кои ја обележаа Француската Револуција, во сиот нејзин сјај и беда. Лицата на Робеспјер, Камиј, Мара. Истовремено, со иманентната чест или срам да се биде современик на Лафајет, Џеферсон, Де Сад. Во време на апсолутен недостиг од основни намирници за преживување и хронична огорченост кон расипничкиот животен стил во Версај, се случува најголемата земјотресна промена во Франција. Внимание, преминот од долгогодишната монархија ветува реки од крв, безредие и конечна победа на народот: „Работите се менуваат, но не секогаш на подобро“. Музејот го доживува сопствениот премин, ставовите масовно се менуваат, радикалноста и едноличното следење на Русовите совети резултира со едно: можноста Мишел Моран да ја прикаже опачината на (не)славната Француска Револуција. Очајна изолација и движење согласно струите, Франција се обвиткува во црно руво, но со брош на слободата. Некаде, во пазувите на тој тробоен хаос и апсолутна деградација на Луј XVI, некаде околу падот на Бастилја и воведувањето на рогозината, некаде во мугрите пред создавањето на францускиот Устав, се случува една неконвенционална, речиси здодевна романса помеѓу уметник, жена пред своето време и научник, маж лудо вљубен во фамозната Марија, подоцна позната како Мадам Тисо. Романса поради која ќе поверувате во убавината на вечното одлагање.

Зошто животот ги носи некои луѓе на врвот од брановите додека другите се дават под водата?“, суптилно прашува Моран, додека ја создава диверзијата на градот на светлината, а се задржува на ротациониот сјај на тродимензионалното ремек-дело создадено од човечка рака, стационирано на булеварот, најблиску до широката народна маса; со неверојатен талент и бизарна сличност со паралелните хронолошки актуелности.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваНаправи сам | Штосни патики
Следна објаваФото на денот | Танго
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ