Federico Armando Beltrán Masses (1885–1949) е шпански сликар кој бил роден во Куба. Тој е еден истакнат преставник на првото арт деко движењето во Шпанија, а неговите студии ги започнал на Факултетот за Европска и Шпанска уметност во Барселона но подоцна ги продолжува во Мадрид.

Во почетокот на неговата сликарска кариера сликал пејзаж и фигуративни композоции, но подоцна неговата работа опфаќала само портрети, а особено ќе стане познат неговиот портрет на Рудолф Валентино.

Развил свој уникатен стил на сликање на големи палтна најчесто на убави, секси и бизарни жени со шик (најчесто свилени) фустани надополнети со накит во простор некогаш и пренатрупан со ентериер.Неговите дела се прекрасни колоритни, а собено станува познат по неговата нијанса на длабоко плаво.

За својата работа има добиено бројни награди во САД, Франција, Италија , Белгија и Индија.

СПОДЕЛИ
Следна објаваНеобични вкусни задоволства
Пишувајќи за уметноста, успешно се грижи за шарената страна на животот, за категоријата која ја истакнува величината на вистинската страст и го бои светот. Ставовите и принципите ги креира како резултат на вечната битка помеѓу традиционалното воспитување и либералната наклонетост кон новото време.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР