Се случува двапати годишно кога  времето се менува и за многу луѓе оваа состојба е тешко прифатлива и им се потребни денови па дури и недели за да го пронајдат патот до редовниот циклус на будење и спиење. Дали сте еден од нив? ♥∴

Терминот „хронобиологија“ е изведен од грчките зборови за време (хронос) и живот (био). Како реагираат клетките во одреден временски период? Какво влијание имаат телото и денот и ноќта, светло и темно, и како се менува животот со годишните времиња. Со децении, истражувањето се обидуваше да ги разбере овие  повеќе од возбудливи прашања.

… Звучи малку апстрактно? Можеби, но всушност секој ден се занимавате со хронобиологија без да бидете свесни за тоа. Заспивање, будење, перформанси високи, перформанси ниски – сето ова е поврзано со хронобиологијата. Кога времето се менува од зимско во летно и обратно, тогаш нашиот биоритамот е ставен на тест.

До 13 век, сончевите часовници биле единствените мерни часовници. Во тоа време немало минути и секунди, само груб приказ на часовите. Дури подоцна, времето започнало да се мери поточно со пронаоѓањето на часовникот; кога се појавила поделбата на 24-часовен ден, 60 минути на час и 60 секунди во минута. Иако ова им помогна на луѓето да управуваат со своето време, телото – поточно: неговите клетки – продолжи да го одржува сопствениот ритам. Додека луѓето го слушаа нивниот внатрешен часовник пред многу стотици години, борбата денес за одржување на балансиран начин на живот е голема со современиот начин на живот.

Размислувајте подалеку од будилникот, временскиот притисок и секојдневниот стрес и концентрирајте се целосно на вашето тело: Како би реагирало тоа?🤔Ако на телото му требаат хранливи материи, вие сте гладни. Ако надвор е ладно во зима, почнувате да треперите за да создадете топлина. Ако е премногу топло во лето, автоматскиот клима уред на телото се вклучува и почнувате да се потите. Всушност, сè има своја редовна низа. За жал во денешно време брзоти темпо на живот не остава простор да го наслушнеме природниот ритам на телото.Тoa се менува во текот на четирите годишни времиња. Во зима, метаболизмот малку се забавува, во лето, сепак, ние сме подготвени за врвни перформанси. Оваа промена ја забележуваме во пролетта како пролетен замор. Температурата на телото и отчукувањата на срцето се исто така различни во зима отколку во лето.

Функцијата на мозокот, варењето на храната, чувството на глад или тонусот на мускулите, исто така, се менуваат во текот на денот. На пример, мозокот и варењето работат со полна брзина во текот на денот, додека целиот мирува ноќе. За време на спиењето се произведуваат други хормони, од кој еден е хормонот мелатонин.

Секоја личност има сопствен деноноќен ритам затоа не е можна генерализација на истиот. Ако некој има индивидуален дневен ритам од 24,7 часа, друг можеби само 23,9 часа. Вистинскиот внатрешен часовник отстапува минимално од надворешниот 24-часовен часовник, што понекогаш има повеќе, а понекогаш помалку ефект врз перформансите.

ВЛИЈАНИЕТО НА СВЕТЛИНАТА ВРЗ ВНАТРЕШНИОТ ЧАСОВНИК.

Светлината има големо влијание врз биоритмот. Затоа што во зависност од сончевата светлината, телото ослободува разни хормони кои имаат различни функции. Светлосните зраци се пренесуваат на мозокот преку рецепторите во окото, каде што епифизата и хипофизата ги обработуваат информациите. Во исто време, се стимулираат органите и метаболичките функции. Мозокот и организмот функционираат на највисоко можно ниво. Бидејќи секоја клетка и орган има свој часовник, би можело така да се каже,  целиот организам треба да се синхронизира повторно и повторно, така што сите функции можат да работат на координиран начин. Црн дроб, бубрези, кожа, имунолошки систем – сè мора да биде „синхронизирано“ за да можете да ги постигнете вашите оптимални перформанси.

Авионско заостанување: Постојаното патување во далечни земји го меша и биоритмот. Авионско заостанување Ова е феноменот за кој многу луѓе имаат тежок стомак дури и пред долгиот лет. Поради временската разлика во другите земји, телото целосно излегува од вообичаениот ритам.

_____________________________

Вештачка светлина: Постојано сме опкружени со вештачка светлина што влијае на нормалните функции на телото. Пред сè, светлината од LED светилките, која сега се користи насекаде за заштеда на енергија, е многу голема Компонента на сино светло. Исто така, ЛЦД-екрани, паметни телефони и таблети, кои се наши постојани придружници овие денови. Како резултат на тоа, производството на хормон е секако целосно надвор од рамнотежа, бидејќи веќе нема премин од фазата на будење во фаза на спиење. Работа во смена: Работата во смена е исто така непријател на биоритам. Со постојаната промена помеѓу дневната и ноќната смена, организмот станува целосно збунет. Студија на Хенрик Остер, истражувач за хронобиологија на Универзитетот во Либек  ​​ги потврдува ефектите врз здравјето и продуктивноста на работниците во смена. Со неправилниот ритам на будење-спиење може да биде нарушувања во метаболизмот, а слабеење на имунолошки систем, а намалување на отпорноста на стрес и демонстрираат подложност на воспаление. Друга студија покажала дека прекинатиот и неправилен спиење го нарушува метаболизмот и когнитивните способности.Современиот начин на живот постојано работи против природниот биоритам. Затоа оптимално користете го вашиот биоритам.

Фото: Веб

Како и да е во светот, многу луѓе мораат да се борат против нивниот хронотип со оглед на работното време држи хронобиологот Тил Ронеберг ја опишува оваа состојба како „Заостанување во социјалниот авион”, Што порано или подоцна може да доведе до здравствени проблеми. Но, секој мисли поинаку, па затоа треба да ја креирате вашата лична крива на изведба за неколку дена и недели . Слушајте го вашето природно чувство на глад, тоа ви кажува точно кога на вашето тело му се потребни свежи хранливи материи за нова енергија. Хронобиологијата ја опишува врската помеѓу времето и животот. Ова значи како нашиот внатрешен часовник ја контролира нашата дневна рутина. Едноставно кажано, тука се ранобудниците и доцните бунтовници, кои сè уште се активни доцна навечер.

 

Вашиот таканаречен биоритам може да биде неурамнотежен од разни работи. Овие вклучуваат, пред сè, авионско заостанување, работа во смени, но исто така и промената од летно во зимско време може привремено да го донесе вашиот внатрешен часовник од чекор.

Ако постојано се борите против вашиот биоритам и го балансирате, тоа може да има негативно влијание врз вашите ментални и физички перформанси и истовремено да доведе до здравствени неповолности.

 

 

НЕМА КОМЕНТАРИ