🎹 Денот на пијаното се одржува на 88-от ден во годината (29-ти март или 28-ми март во престапна година) како прослава и повикување на 88-те клавиши на пијаното. Празникот е изум на германскиот музичар и композитор Нилс Фрам-германски музичар, композитор и продуцент со седиште во Берлин. Тој е познат по комбинирањето на класичната и електронската музика и по неконвенционалниот пристап кон клавирот во кој меша големо пијано, исправено пијано, Роланд Јуно-60, пијано Родос, тапани и Moog Taurus.

Нилс Фрам [фото:приватна архива ]

🎹 Културно информативниот центар – Скопје и оваа година ќе се приклучи во неговата прослава, преку низа настани кој го слават пијаното како инструмент.

 

Програмата во продолжение.

↓↓

 

Извор:Културно информативен центарСкопје 

НЕМА КОМЕНТАРИ