По пет години пауза контроверзните дела на `Banksy` повторно може да се видат на улиците на големото јаболко,(New York). Пред неколку месеци беше одржана изложба со новите дела на Банкси во Сингапур, кои беа пречекани со големо воодушевување од страна на посетителите.

Најновото нивно дело е поставено на зграда која била поранешна банка која се наоѓа помеѓу 14th street и 6th Avenue. Тоа дава една јасна порака која е се присутна во нашето секојдневие, а тоа е постојаната трка со времето.

Од друга страна пак потенцијално јасно е видлив политичкиот и друштвениот контекст кој во овој случај го преставува глодарот кој трча во круг. Трката на ова мало животинче е колоквијален поим кој поточно се однесува на огромната конкурентност на пазарот на трудот и мобилноста на вработените. Но, треба да напоменеме дека сето ова има една негативна конотација.

Со оглед на тоа дека зградата на која е поставено делото е во близина на “Empire State Building” пораката е многу јасна и лесно разбирлива и всушност е упатена кон челните луѓе и нивата политика на владеење.

Погледнете го делото!

СПОДЕЛИ
Претходна објаваОваа сезона се носат мантили!
Следна објаваСекојдневие во Хавана
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР