„Rapana“ е првата улична библиотека во Варна, креирана од млади архитекти и дизајнери.

No automatic alt text available.

Кога зборуваме за моменталната ера на технологијата со смартфоните поставени на пиедестал, можеме да кажеме дека за жал на книгата во својата реална форма и опаѓа популарноста. За среќа, тимот од неколку архитекти и дизајнери од Бугарија, Yuzdzhan Turgaev, Boyan Simeonov, Ibrim Asanov и Mariya Aleksieva, осмислија и остварија одличен дизајн за една улична библиотека во Варна, се со цел да ја вратат популарноста на жолтите страници.

Image may contain: outdoor

Дизајнот на библиотеката е во облик на школка, бидејќи Варна е позната како главен приморски град на Бугарија. Самиот дизајн е инспириран од природата и нејзините органски контури.

Image may contain: one or more people, outdoor and indoor

Со капацитет од 1500 книги, ние искрено се надеваме дека ќе биде максимално искористена од граѓаните на Варна.

Сепак, колку би било убаво читањето да е општо-прифатено хоби и вакви библиотеки да има во секој град. Книгите сепак ни ги прават мозоците интелегентни, а срцата емпатични.

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people and people standing

Image may contain: one or more people

 

СПОДЕЛИ
Претходна објава“Ликовна симфонија на душата“ на сликарката Тања Таневска!
Следна објаваАнанас наместо елка!
Најмладиот член на семејството кое ја создава креативната страна на животот нуди нова перцепција на авантуристичкиот дух кој цели кон откривање на креативитетот низ сите агли на Земјата. Со изострен вкус посветен на седмата уметност, со мелодична селекција и мотивациона природа се труди да ги доближи вредностите на неконвенционалниот стил на живот до помладата публика.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР